Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Wageningen Universiteit

Vanuit Wageningen Universiteit is de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse betrokken. De betrokkenheid komt voort uit twee projecten: De Natuurkalender en Het Natuurbericht.nl.

Over Wageningen Universiteit

Wageningen Universiteit, onderdeel van Wageningen UR,  is de belangrijkste Europese Universiteit op het gebied van de Life Sciences. Onderzoekers en studenten van Wageningen Universiteit richten zich op onderwerpen op het terrein van de voeding, gezondheid, natuur en leefomgeving.

Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse

De Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse richt zich op kwantitatief en multidisciplinair onderzoek waarbij het analyseren, interpreteren, simuleren en communiceren van complexe milieuproblemen vanuit verschillende gezichtspunten centraal staat. Het onderzoek van Milieusysteemanalyse combineert aspecten vanuit ecologie, economie, technologie en beleid met als doel nieuwe inzichten in de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen van complexe milieuvraagstukken te ontwikkelen. De betrokkenheid bij de Allergieradar komt voort uit twee projecten: De Natuurkalender en het Natuurbericht die beiden gecoördineerd worden door Dr.Ir. Arnold van Vliet.

De Natuurkalender

De Natuurkalender houdt zich bezig met fenologie: de bestudering van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur (bijvoorbeeld start van bloei, bladontplooiing, verschijnen insecten, enzovoort). Het doel van De Natuurkalender is het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich in de natuur voordoen en van de veranderingen die daarin optreden als gevolg van veranderingen in weer en klimaat. Ook de consequenties van deze zogenaamde fenologische veranderingen voor gezondheid, landbouw, natuurbeheer en de achtertuin zijn onderwerp van studie.


De Natuurkalender is een samenwerkingsverband van meer dan dertig verschillende organisaties, meer dan 7.000 vrijwilligers en enkele honderden scholieren in heel Nederland. Een belangrijk kenmerk van De Natuurkalender is de integratie van een groot aantal ecologische en sociaal-economische thema's waaronder de effecten van klimaatverandering op de natuur, gezondheid, natuurbeheer, landbouw en tuinieren. Verder integreert het project een groot aantal expertisevelden, methodologieën en hulpmiddelen variërend van websites, Geografische Informatie Systemen, onderwijs, communicatie, doelgroepanalyses, modellering en indicatorontwikkeling.


Naast de coördinatie van het nationale Natuurkalender netwerk was Arnold van Vliet vice-voorzitter van een Europees wetenschappelijk samenwerkingsverband van fenologen uit heel Europa en is hij momenteel voorzitter van een van de drie werkgroepen van het EUPOL samenwerkingsverband.

Natuurbericht.nl

Natuurbericht.nl heeft als doel de Nederlandse samenleving te informeren over actuele gebeurtenissen in de natuur. Biologen geven via de website www.natuurbericht.nl dagelijks informatie over onder andere vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Via Natuurbericht.nl kunt u de trek van ganzen op de voet volgen en krijgt u dagelijks een natuurverwachting voor planten, vlinders en libellen. Het Natuurbericht project is een samenwerkingsverband van meer dan 10 organisaties.

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter