Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Leids Universitair Medisch Centrum

Het LUMC (www.lumc.nl) richt zich op patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding. Het heeft als doel om de patiëntenzorg te verbeteren door wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Daartoe werken in het LUMC medische specialisten en wetenschappers van verschillende disciplines samen om een beter begrip van ziekten te krijgen en om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.
Het LUMC biedt algemene patiëntenzorg maar is ook een verwijscentrum voor complexe medische vragen die nader onderzoek vragen. Er worden specialistische handelingen verricht die slechts in een beperkt aantal medische centra mogen worden uitgevoerd.

 

De Pollen Informatie Dienst

De Pollen Informatie Dienst (PID) van het LUMC (www.lumc.nl/1070) is een onderdeel van de afdeling Longziekten. Het verzorgt de pollentellingen die wekelijks worden gepubliceerd op de website van het LUMC. In het graspollenseizoen wordt de dagelijkse hooikoortsverwachting opgesteld. Daarnaast richt de PID zich op onderzoek naar de relatie tussen pollen en allergie. In een door het Astma Fonds gefinancierd project wordt een meerdaagse hooikoortsverwachting voor patiënten met een graspollenallergie ontwikkeld. In samenwerking me de afdeling Radiologie van het LUMC en de informatie en communicatie theorie groep van de Technische Universiteit in Delft wordt ook onderzoek gedaan naar de geautomatiseerde detectie van pollen d.m.v. digitale beeldanalyse.

Recente publicaties:
1.S.H..Landsmeer, E.A. Hendriks, L.A.de Weger, J.H.C. Reiber,, B,C.Stoel. 2009. Detection of Pollen Grains in Multifocal Optical Microscopy Images of Air Samples. Microsc.Res Techn. DOI 10.1002/JEMT 20688
2.L. A. de Weger, A C. van der Linden, I. Terreehorst, W. J. van der Slikke, A. J.H. van Vliet en P. S. Hiemstra. 2009. Allergisch sensibilisatie en verspreiding van Ambrosia planten en pollen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B340
3.L.A. de Weger. 2008. Pollenallergie in Nederland. Ned.Tijdschr. Klin.Chem. Labgeneesk.33:21-25.

 

 

 

 

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter