Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Nieuws

6 april 2018
Berkenpollenseizoen begint volgende week

Lees meer ...

3 februari 2018
Het elzenpollenseizoen gaat weer van start
Na de eerste elzenpollenpiek tijdens de kerstperiode staat een tweede elzenpollenperiode voor de deur omdat de witte en zwarte elzen pollen aan de lucht af gaan geven. Voor mensen met een elzenpollenallergie dus weer tijd om hun medicatie uit de kast te halen. Door de invallende vorst zal de ontwikkeling van de bloemen wat trager verlopen dan in de voorgaande periode.
Lees meer ...

25 mei 2017
Grote kans op hooikoorts door bloeiend gras
De kans op hooikoortsklachten is tijdens het hemelvaartweekend groot. Door het zomers warme, zonnige weer bloeien grassen komende tijd massaal en wordt zeer sterk allergeen pollen verspreid. Doordat het droog blijft, neemt de hoeveelheid pollen in de lucht sterk toe. De piekperiode van de graspollen begint dit weekend en duurt tot begin juli. Luchtvervuiling versterkt daarbij de kans op klachten.
Lees meer ...

5 mei 2017
Traag begin graspollenseizoen; nog geen graspollenexplosie
Diverse media waarschuwden afgelopen week dat zich deze week een graspollenexplosie zou voordoen. De waarschuwing komt echter een paar weken te vroeg omdat door de vrij koude aprilmaand de grasgroei beperkt is geweest. De eerste graspollen zitten al wel in de lucht maar het piekseizoen van graspollen verwachten we op basis van de Pollenplanner op Allergieradar.nl pas eind mei of begin juni.
Lees meer ...

23 december 2016
Geen witte maar een hooikoortskerst
De afgelopen dagen zijn de eerste hazelaars en elzen al in bloei gezien. Bij hooikoortspatiënten die allergisch zijn voor het pollen van deze bomen zouden nu al hooikoortsklachten kunnen ontstaan. Met de verwachtte zeer hoge temperaturen tijdens kerst zullen meer hazelaars en elzen in bloei komen. Naar schatting is 25 tot 30 procent van de hooikoortspatiënten allergisch voor hazelaar en els.
Lees meer ...

28 augustus 2016
Aanpak hooikoortsplant ambrosia succesvol maar lange adem noodzakelijk
De hooikoortsplant en akkeronkruid alsemambrosia is sinds begin deze eeuw sterk toegenomen met hotspots in steden, natuur en agrarisch gebied. Uit een experiment met mechanische bestrijding in een akker blijkt dat het aantal zaden in de bodem terug te brengen is maar het kost vele jaren. Het aantal ambrosiazaden in zaadmengsels is door normering en controle sterk teruggebracht.
Lees meer ...

4 juni 2016
Hoofdseizoen graspollen en ambrosiaplanten komen op
Het is groeizaam weer geweest de afgelopen weken waardoor grassen zich goed ontwikkeld hebben en nu volop in bloei staan. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zitten we nu in de periode waarin bij droog weer de hoogste graspollenconcentraties bereikt worden. Een vervelende hooikoortsplant die pas in augustus en september pollen produceert, ambrosia, begint nu net op te komen.
Lees meer ...

14 mei 2016
Warme droge weer leidt tot zeer veel boompollen en gele auto’s
Door het warme, droge lenteweer vanaf 5 mei, kwamen eiken, beuken en dennenbomen tegelijk in bloei, en produceerden grote hoeveelheden pollen. Ook de berkenbomen deden nog flink mee. Het is tien jaar geleden dat het LUMC zo’n hoge boompollenconcentratie registreerde eind april, begin mei. Door al dat pollen zit op alles buiten een duidelijk geel laagje. Vooral op auto’s is dat goed te zien.
Lees meer ...

12 mei 2016
De graspollen zijn weer in de lucht, bekijk de meerdaagse hooikoortsverwachting
Het koude weer in april heeft de ontwikkeling van de grassen wat vertraagd maar afgelopen week was het zover. De eerste graspollen werden in de lucht aangetroffen en door het mooie weer van de afgelopen week staan ze nu volop in bloei. Daarom is het LUMC met de meerdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie gestart.
Lees meer ...

8 april 2016
Berkenpollen weer op komst
Door het mooie weer van de eerste dagen in april is de ontwikkeling van de katjes aan de berkenbomen versneld en daardoor verschijnen de eerste berkenpollen weer in de lucht. Hierdoor zullen mensen die gevoelig zijn voor dit boompollen de komende periode weer last krijgen van hooikoortsklachten.
Lees meer ...

30 augustus 2015
Ambrosia bloeit, pollen uit Oost-Europa kan Nederland bereiken
De hooikoortsplant ambrosia staat op diverse plaatsen volop in bloei. Lokaal kan daardoor het zeer allergene pollen van deze plant in de lucht komen. Een internationaal team van wetenschappers, waaronder van het LUMC heeft vastgesteld dat een opvallend hoog aantal pollen vorig jaar in Leiden afkomstig was uit Oost-Europa. Ambrosiaplanten op meer dan 1200 kilometer afstand kunnen daarmee in potentie hooikoortsklachten in Nederland veroorzaken. Een consortium van organisaties roept net als voorgaande jaren op om waarnemingen van ambrosia te melden, bij voorkeur met foto, en de planten te verwijderen. Een plotselinge toename in het aantal ambrosiaplanten in Wageningen laat zien dat lokale populaties moeilijk onder controle te krijgen zijn.
Lees meer ...

22 mei 2015
Nieuwe meerdaagse hooikoortsverwachting van het LUMC
Door het koude begin van de maand mei komt het graspollenseizoen dit jaar langzaam op gang. Dit is goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor graspollen. Maar er is dit jaar meer goed nieuws. Het LUMC heeft een nieuwe meerdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie ontwikkeld.
Lees meer ...

26 februari 2015
De elzenpollen zitten weer in de lucht
De afgelopen dagen liep de concentratie elzenpollen in de lucht duidelijk op. De komende weken zal de concentratie bij droog weer flink op kunnen lopen. Ook pollen van hazelaar bevinden zich nog in de lucht. Mensen met een allergie voor deze boompollen kunnen weer hooikoortsklachten krijgen.
Lees meer ...

5 september 2014
Recordaantal meldingen van hooikoortsplant Ambrosia
De opmars van de hooikoortsplant Ambrosia is nog niet tot staan gebracht. Uit nieuwe analyses blijkt dat de plant vorig jaar voor het eerst in meer dan 300 gebieden werd waargenomen. In ruim 5% van de locaties gaat het om grote populaties, vooral in openbaar groen. In 80% van de locaties gaat het om minder dan 5 planten. Dit zijn vooral particuliere tuinen waar zaadmengsels gebruikt zijn die verontreinigd waren met Ambrosiazaden. Ambrosia staat momenteel vol in bloei. Om verdere verspreiding van de plant tegen te gaan roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) iedereen op alert te zijn op de hooikoortsplant Ambrosia, de plant op eigen grondgebied te verwijderen en waarnemingen te melden.
Lees meer ...

21 augustus 2014
Kans op hoge pollenaantallen in voorjaar 2015
Het warme weer van het afgelopen voorjaar kan leiden tot hogere concentraties boompollen in de lente van 2015, en kan dus volgend jaar voor extra klachten zorgen bij hooikoortspatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum. De resultaten werden op 18 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE
Lees meer ...

13 juni 2014
Hooikoorts betrouwbaar te meten via ‘Allergieradar’
Via het vrijwilligersnetwerk ‘Allergieradar.nl’ is het heel goed mogelijk om betrouwbare informatie te krijgen over het optreden van hooikoortsklachten. Dat schrijven onderzoeker dr. Letty de Weger en collega’s deze maand in het tijdschrift Allergy. “De meldingen van allergische klachten die mensen via hun computer of mobiele telefoon doorgeven lopen netjes samen met het verschijnen van de verschillende pollen in de lucht. Dat betekent dat we hiermee een eenvoudige, laagdrempelige manier hebben om het optreden van allergische klachten te volgen”, aldus De Weger.
Lees meer ...

18 mei 2014
Veel graspollen verwacht vanaf komende week
Volgens de Pollenplanner begint de komende dagen in de zuidelijke helft van het land de piekperiode van het graspollenseizoen. Dan komen de grassen op grote schaal in bloei en kan de pollenconcentratie net als het hooikoortsklachtenniveau flink op gaan lopen. Bijna een maand eerder dan vorig jaar. Door de grote hoeveelheden neerslag van de afgelopen weken staat het gras er goed bij. Met de verwachte zomerse temperaturen in de komende week zullen de grassen snel in bloei komen. In het noorden duurt het nog 1,5 tot 2 weken voordat de piekperiode begint. Na zo’n 1,5 tot 2 maanden is de piekperiode weer voorbij.
Lees meer ...

28 maart 2014
Berkenpollenseizoen al van start
De afgelopen week werd in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum al het eerste berkenpollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl geeft aan dat de komende dagen onder invloed van de verwachte zeer hoge temperaturen in heel het land het berkenpollenseizoen begint. Mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen kunnen dus het komende weekend hooikoortsklachten krijgen. Ook zijn al de eerste vroegbloeiende grassen in bloei gezien en wordt een zeer vroege start van het graspollenseizoen verwacht.
Lees meer ...

6 februari 2014
Kever ontdekt die hooikoortsplant ambrosia onschadelijk maakt
In Zwitserland en Italië is de kever Ophraella communa ontdekt die in staat blijkt om de in Europa en Nederland oprukkende hooikoortsplant en akkeronkruid ambrosia uit te roeien. Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd artikel in 'Weed Research'. Het is voor Europa de eerste keer dat een succesvolle natuurlijke vijand van een invasieve onkruidsoort wordt aangetroffen en het betekent goed nieuws voor miljoenen hooikoortspatiënten. Vooralsnog komt de kever nog niet in Nederland voor.
Lees meer ...

29 december 2013
Door zeer warme december nu al kans op hooikoorts
Mensen die allergisch zijn voor elzen- en hazelaarpollen kunnen deze dagen al hooikoortsklachten ervaren. Doordat de gemiddelde temperatuur in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde lag, komen nu al de eerste hazelaars en uitheemse elzen in bloei.
Lees meer ...

22 december 2013
Recordaantal klachtenscores op Allergieradar.nl in 2013
Door de introductie van de Allergieradar apps voor Android telefoons en iPhones is het doorgeven van de dagelijkse klachtenscores voor hooikoorts een stuk makkelijker geworden. Dat heeft in 2013 tot een record aantal klachtenscores op Allergieradar.nl geleid. Opvallend in 2013 was dat bijna alle pollensoorten later in de lucht verschenen dan andere jaren. De klachten tijdens het elzenpollen seizoen waren hoger dan andere jaren en hielden ook langer aan.
Lees meer ...

1 september 2013
Nieuwe App om hooikoortsplant ambrosia te herkennen en te melden
In het kader van de ambrosiacampagne van de NVWA lanceert Wageningen UR een gratis App ‘Ambrosia Alert’ die mensen helpt bij het herkennen, melden en verwijderen van de hooikoortsplant ambrosia. Het herkennen van ambrosia blijkt voor veel mensen namelijk lastig te zijn. Aan de hand van een paar vragen over hoe de plant er uit ziet bepaalt de App of het om ambrosia gaat of om een van de planten die er sterk op lijken. Nu de daglengte korter is geworden dan 14 uur groeit ambrosia het snelst en zullen steeds meer planten in bloei komen. In de afgelopen jaren was 81 procent van de meldingen afkomstig uit tuinen. Hotspots komen voor in de stedelijk omgeving waaronder Amsterdam, Enschede, Veghel en Vlissingen en in natuurgebieden langs de Rijn ten oosten van Nijmegen en de Grensmaas.
Lees meer ...

12 juli 2013
Graspollen veroorzaken nog steeds hooikoortsklachten
Het mooie zonnige weer van de afgelopen dagen heeft de grassen goed doen bloeien waardoor de graspollenconcentratie hoog opliep. De afgelopen weken leidde dit op sommige dagen tot gemiddelde maximale klachtenscores boven de 6 (op een schaal van 1 tot 10). Het LUMC werkt momenteel aan de implementatie van een model waarmee een vijfdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie gegeven kan worden.
Lees meer ...

20 juni 2013
Graspollen veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten
De grassen hebben de afgelopen dagen volop pollen afgegeven aan de lucht en dat heeft bij de mensen die gevoelig zijn voor graspollen geleid tot zeer veel overlast. De klachtenscore op Allergieradar.nl was sinds de start van Allergieradar.nl vier jaar geleden niet zo hoog. De gemiddelde klachtenscore bedroeg 7.6 op een schaal van 1 tot 10.
Lees meer ...

26 mei 2013
Tot nu toe zeer weinig graspollen
Hoewel iedereen naar de zon verlangt, is de koude meimaand gunstig voor mensen met een graspollenallergie. Door het koude voorjaar en het wisselvallige weer heeft het LUMC tot nu toe 94 procent minder graspollen geteld dan normaal en blijft het klachtenniveau zoals dat via Allergieradar.nl en de bijbehorende Apps wordt doorgegeven laag.
Lees meer ...

10 mei 2013
Verschillende pollenseizoenen volgen elkaar snel op
Na een elzenpollenseizoen met langdurig serieuze klachten, volgen het berkenpollenseizoen en het graspollenseizoen elkaar naadloos op. Vanaf zondag 12 mei start het LUMC weer de dagelijkse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie.
Lees meer ...

23 april 2013
Hooikoorts? Dit helpt
Heb je last van hooikoorts? Kijk dan eens naar onze tips om je lente en zomer wat aangenamer te maken.
Lees meer ...

11 april 2013
Waarschuwing voor hooikoortsexplosie dit weekend niet terecht
De afgelopen dagen is in de media veelvuldig gewaarschuwd voor een hooikoortsexplosie komende zondag. Door de verwachte warmte die dag zouden bomen massaal gaan uitlopen en zondag een 'pollenbom' veroorzaken. De natuur loopt echter momenteel drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar en zal die achterstand niet in één warme dag inlopen. Wij verwachten dat het hooikoortsverwekkende berkenpollen rond 19 april in het zuiden en rond 25 april in het noorden last kan gaan veroorzaken. Momenteel is er nog aanhoudende overlast van elzenpollen.
Lees meer ...

9 april 2013
Achterstand van natuur een week verder opgelopen
De ontwikkeling van planten is door de kou in de afgelopen weken verder vertraagd. De natuur ligt nu gemiddeld drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen twaalf jaar. In vergelijking met de gemiddelde ontwikkeling vijftig jaar geleden ligt 2013 een week achter op schema. Door de late start zullen hooikoortspatiënten pas rond 19 april last gaan krijgen van berkenpollen en vanaf 9 mei van graspollen.
Lees meer ...

7 maart 2013
Elzenbomen volop in bloei
Hoewel de koude periode van de afgelopen weken de processen in de natuur sterk heeft vertraagd, zijn nu tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen de elzenbomen volop in bloei gekomen. De pollenconcentraties in de lucht zijn flink opgelopen en ook de gemiddelde maximale klachtenscore op Allergieradar.nl liep op tot zeer hoge waardes . Tot en met het weekend zijn hoge pollenconcentraties te verwachten.
Lees meer ...

4 maart 2013
Allergieradar App nu ook voor iPhone
Goed nieuws voor iPhone gebruikers: de Allergieradar app is nu ook beschikbaar in de iTunes Store. Ook het doorgeven van klachten wordt nu nog gemakkelijker.
Lees meer ...

3 februari 2013
Elzenbomen veroorzaken binnenkort hooikoorts
De komende weken zullen de elzen op grote schaal in bloei gaan komen en bij honderdduizenden mensen hooikoortsklachten veroorzaken. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University roepen hooikoortspatiënten op om deel te nemen aan het Allergieradar onderzoek naar het verloop van hooikoortsklachten.
Lees meer ...

21 december 2012
2012 was mild hooikoortsjaar, nieuw seizoen staat voor de deur
Het hooikoortsseizoen van 2012 had meerdere gezichten. De intensiteit van hooikoortsklachten lag tijdens een deel van het voorjaar zo’n 25 procent lager dan vorig jaar door het zeer lage aantal boompollen, vooral van de berk. De klachtenintensiteit gedurende de zomermaanden was door een normaal aantal graspollen vergelijkbaar met vorige jaren. Voor mensen die de intensiteit van hooikoortsklachten in 2013 op de voet willen volgen stellen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Wageningen University en triptic de Allergieradar App beschikbaar. Vandaag zijn de eerste bloeiende elzenbomen gesignaleerd en vanaf eind december verwachten we mogelijk al de eerste hazelaars in bloei.
Lees meer ...

Ga naar het archief »

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter