Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

14 mei 2016

Warme droge weer leidt tot zeer veel boompollen en gele auto’s

Door het warme, droge lenteweer vanaf 5 mei, kwamen eiken, beuken en dennenbomen tegelijk in bloei, en produceerden grote hoeveelheden pollen. Ook de berkenbomen deden nog flink mee. Het is tien jaar geleden dat het LUMC zo’n hoge boompollenconcentratie registreerde eind april, begin mei. Door al dat pollen zit op alles buiten een duidelijk geel laagje. Vooral op auto’s is dat goed te zien.

 

Mei begon, na nog een paar koude dagen, met prachtig lenteweer. De eiken, beuken en dennenbomen kwamen daarbij allemaal tegelijk in bloei. Dat veroorzaakte minimaal vijf dagen lang een zeer hoge pollenconcentratie in de lucht (zie ook www.lumc.nl/pollen). Van de eik werd gedurende 5 tot en met 9 mei steeds meer dan 130 pollen/m3 per daggeteld en de beuk beleefde ook een jaar  met hoge pollenaantallen: op 8 mei 282 pollen/m3. Als we het pollen van berk, eik, beuk en den per dag optellen en vergelijken met de afgelopen tien jaar dan zien we dat de totale boompollenconcentratie alleen in 2006 nog hoger waren dan dit jaar. De pollentelling wordt een keer per week gedaan voor de voorgaande week. In de onderstaande figuur is goed te zien dat het boompollenseizoen later begon dan in 2006 dus het is zeer waarschijnlijk dat de pollenconcentratie de afgelopen dagen ook hoog tot zeer hoog is geweest. Aankomende dinsdag wordt de pollentelling weer uitgevoerd.

Aantal_boompollen_eind_april_begin_mei_LUMCDagtotaal van het aantal pollen van berk, eik, beuk en den bij het LUMC (bron: LUMC)

 

Al dit pollen in de lucht zorgde ervoor dat heel Nederland zichtbaar bedekt is onder een laagje geel pollen dat zeer goed zichtbaar is op auto’s, tuinmeubilair en ramen. Het gaat hierbij dus niet om Saharazand. Het pollen van beuk, eik en den zorgt over het algemeen vrijwel niet voor hooikoortsklachten. Berk is wel een bekende veroorzaker van hooikoorts. Naast dat er dus veel pollen in de lucht zweefden de afgelopen dagen was de luchtkwaliteit slecht, vooral als gevolg van een hoge ozonconcentratie. De combinatie van veel pollen en veel ozon kan bij luchtwegpatiënten voor extra gezondheidsklachten gezorgd hebben.

geelstof op autoAuto met laagje pollen 

 

Daarbij komt dat inmiddels ook het graspollenseizoen van start is gegaan. De meerdaagse hooikoortsverwachting voor graspollen geeft voor zaterdag ‘Niet zo gunstig’ aan. Voor zondag wordt vooral voor de westelijke helft van het land een ongunstige hooikoortssituatie verwacht en op Tweede Pinksterdag is de situatie in het hele land ongunstig. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden de hoogste graspollenconcentraties vanaf 1 juni verwacht.

 

berk en eikPollen van berk en eik (pijltje)
Bent u hooikoortspatiënt en wilt u beter inzicht krijgen in het verloop van uw hooikoortsklachten en tegelijkertijd bijdragen aan het onderzoek van het LUMC en Wageningen University naar de relatie tussen weer, planten, pollen en gezondheid, doe dan mee aan Allergieradar.nl door (liefst dagelijks) de mate van hooikoortsklachten door te geven.

 

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter