Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

11 april 2013

Waarschuwing voor hooikoortsexplosie dit weekend niet terecht

De afgelopen dagen is in de media veelvuldig gewaarschuwd voor een hooikoortsexplosie komende zondag. Door de verwachte warmte die dag zouden bomen massaal gaan uitlopen en zondag een 'pollenbom' veroorzaken. De natuur loopt echter momenteel drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar en zal die achterstand niet in één warme dag inlopen. Wij verwachten dat het hooikoortsverwekkende berkenpollen rond 19 april in het zuiden en rond 25 april in het noorden last kan gaan veroorzaken. Momenteel is er nog aanhoudende overlast van elzenpollen.


Door de koude van de afgelopen tijd hebben de bomen en planten een behoorlijke achterstand in de ontwikkeling ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar. De verwachte warmte de komende week zal deze achterstand niet in eens goed maken. Er zullen meerdere dagen met warmer weer nodig zijn om de bomen tot bloei te brengen. De waarschuwing in de media dat komende zondag een hooikoortsexplosie zal plaatvinden lijkt dus enigszins overdreven. Bovendien zullen de meeste bomen die in bloei komen pollen verspreiden waarvoor de meeste allergische patiënten niet gevoelig zijn. De grootste boosdoener is de berk. Volgens de verwachting op de pollenplanner van Allergieradar.nl wordt de bloei van de berkenbomen rond 19 april in het zuiden en rond 25 april in het noorden van het land verwacht . Daarmee zou het juist komende zondag wel een dag zijn waarop patiënten die gevoelig zijn voor de berkenpollen kunnen genieten van het mooie weer. De mate van overlast hangt ook af van de hoeveelheid pollen die de berken dit jaar gaan produceren. In piekjaren kunnen er over een heel seizoen ruim 20.000 pollen geteld worden gedurende het hele berkenpollenseizoen maar soms blijft het aantal onder de 1.000 pollen. In een jaar met lage productie is er weinig last. Het is nu nog niet te zeggen hoe groot de pollenproductie zal zijn.

 

berkenkatjesOnrijpe berkenkatjes Wel zijn momenteel de elzenpollen nog actief en zien we op de kaart van Allergieradar dat veel mensen daar last van ondervinden. De afgelopen week registreerde het LUMC nog een pollenconcentratie van 136 pollen per kubieke meter lucht. In het grootste deel van Nederland zullen die klachten de komende dagen af moeten gaan nemen doordat de meeste elzenbomen uitgebloeid raken en het regelmatig regent. In het noorden van het land kunnen mogelijk de laatste elzenbomen tijdens het mooie weer van dit weekend nog elzenpollen produceren.

 

Vooruitkijkend naar mei verwacht de pollenplanner dat het berkenpollenseizoen dit jaar zal gaan overlappen met het graspollen seizoen. Dus patiënten die voor beide pollensoorten gevoelig zijn zullen dan tussendoor geen 'adempauze' krijgen. De verwachting is dat de grassen rond 9 mei gaan bloeien in het zuiden van het land en week later in het gehele land.


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter