Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

18 mei 2014

Veel graspollen verwacht vanaf komende week

 

Volgens de Pollenplanner begint de komende dagen in de zuidelijke helft van het land de piekperiode van het graspollenseizoen. Dan komen de grassen op grote schaal in bloei en kan de pollenconcentratie net als het hooikoortsklachtenniveau flink op gaan lopen. Bijna een maand eerder dan vorig jaar. Door de grote hoeveelheden neerslag van de afgelopen weken staat het gras er goed bij. Met de verwachte zomerse temperaturen in de komende week zullen de grassen snel in bloei komen. In het noorden duurt het nog 1,5 tot 2 weken voordat de piekperiode begint. Na zo’n 1,5 tot 2 maanden is de piekperiode weer voorbij.


Het Leids Universitair Medisch Centrum trof tot de laatste telling afgelopen dinsdag nog weinig graspollen aan in de pollenvanger op het dak van het ziekenhuis. De graspollenconcentratie kwam nog niet hoger dan 14 pollen per kubieke meter lucht. Het gemiddelde klachtenniveau van hooikoortspatiënten zoals gemeld op Allergieradar.nl was de afgelopen drie weken gemiddeld 4,5 op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (maximale hoeveelheid klachten).

20140517_202712In bloei komende grassen (foto: Arnold van Vliet)

Piekperiode graspollen
20140517_Pollenplanner_verwachtingScreenshot van Pollenplanner op Allergieradar.nl op 17 mei 2014 voor 20 mei 2014. In het donkerrode gebied is al 25 procent van het jaarlijks aantal graspollen in de lucht geweest (bron: Allergieradar.nl)De komende week zal dat zeer waarschijnlijk gaan veranderen. Het gras heeft zich de afgelopen weken goed ontwikkeld vanwege het groeizame weer. Er is veel regen gevallen en de gemiddelde temperatuur bleef meestal boven de 10oC. Bij veel grassoorten zijn de bloemen gevormd maar staan ze nog net niet in bloei. Met de zeer sterk oplopende temperaturen in de komende dagen zullen veel van deze grassen in bloei komen en zal de pollenconcentratie sterk op kunnen lopen. De groei van het gras komt overeen met de berekeningen van de Pollenplanner op Allergieradar.nl. De Pollenplanner berekent op basis van de temperatuurontwikkeling van de afgelopen maanden dat de piekperiode van het graspollenseizoen de komende dagen in de zuidelijke helft van het land begint. In het uiterste noorden zal het begin van de piekperiode pas in de eerste week van juni bereikt worden. Vorig jaar begon de piekperiode van het graspollenseizoen pas op 15 juni, bijna een maand later. Afhankelijk van de temperatuur zal de graspollenconcentratie gedurende 1,5 tot 2 maanden hoog blijven op de dagen dat de weersomstandigheden zonnig en warm zijn.

 

45 procent minder graspollen geteld
De maximale pollenconcentratie tijdens de piekperiode van het graspollenseizoen kan oplopen tot enkele honderden pollen per kubieke meter lucht. Tijdens dit soort dagen zal de gemiddelde klachtenscore op Allergieradar.nl kunnen oplopen tot 7. De hoogste graspollenconcentratie in Nederland is gemeten door het LUMC op 14 juni 1980, een dag waarop de maximumtemperatuur opliep tot bijna 30 °C. De maximale graspollenconcentratie ligt sinds het begin van deze eeuw zo’n 30 procent lager dan in de vorige eeuw (periode 1978 tot en met 1999). Het jaarlijks aantal graspollen dat geteld wordt ligt zelfs rond de 45 procent lager bij zowel het LUMC als het Elkerliek Ziekenhuis te Helmond. Een mogelijke oorzaak van zo’n afname kan zijn dat in de van de omgeving van de pollenvangers het aantal of de grootte van grasvelden of bermen is afgenomen door bouwactiviteit en verstedelijking. Het is onduidelijk of deze trend over heel Nederland optreedt.

 

Het LUMC en Wageningen University roepen hooikoortspatiënten op om deel te nemen aan het wetenschappelijke onderzoek van Allergieradar.nl door via de website of de Apps voor Android of iPhone liefst dagelijks hun klachtenscore door te geven. U helpt dan mee met het verbeteren van de hooikoortsverwachting en het terugdringen van de gezondheidsklachten. Registreren kan via deze pagina.

 

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University en Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum
Foto: Arnold van Vliet


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter