Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

22 mei 2015

Nieuwe meerdaagse hooikoortsverwachting van het LUMC

Door het koude begin van de maand mei komt het graspollenseizoen dit jaar langzaam op gang. Dit is goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor graspollen. Maar er is dit jaar meer goed nieuws. Het LUMC heeft een nieuwe  meerdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie ontwikkeld.

 

De verwachting is te vinden op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting en geeft aan hoe de situatie in verschillende regio’s  zal zijn op de huidige dag en de komende 5 dagen voor mensen met een graspollenallergie. Daarbij wordt aangegeven of het weer gunstig, niet zo gunstig of ongunstig zal zijn voor deze mensen  (zie onderstaande figuur).

Hooikoortsverwachting_LUMC_22mei2015Meerdaagse hooikoortsverwachting van LUMC 

Voor de ontwikkeling van het model, dat ten grondslag ligt aan de hooikoortsverwachting, zijn gedurende twee zomers de dagelijkse klachten van een groep graspollenallergische patiënten verzameld. Dit project werd gefinancierd door het Longfonds. Een deel van deze klachten is gebruikt voor de ontwikkeling van het model en het andere deel voor de validatie van het model. De resultaten van deze samenwerking tussen de afdeling Longziekten en het LUMC Kwaliteit van Zorg Instituut is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Biometeorology*.

 

De hooikoortsverwachting wordt 2 maal per dag (3.00u en 15.00u ) berekend aan de hand van de pollentellingen van het LUMC en de weersverwachtingen van Meteoconsult voor vijf regio’s in Nederland. De verwachting wordt grafisch weergegeven in drie kleuren op een kaart van Nederland: licht oranje = gunstig; donker oranje = niet zo gunstig; en rood = ongunstig.

 

 *de WegerLA, Beerthuizen T, Hiemstra PS, Sont JK. Development and validation of a 5-day-ahead hay fever forecast for patients with grass-pollen-induced allergic rhinitis. Int J Biometeorol 2013 Jun;58(6):1047-55.


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter