Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

21 augustus 2014

Kans op hoge pollenaantallen in voorjaar 2015

Het warme weer van het afgelopen voorjaar kan leiden tot hogere concentraties boompollen in de  lente van 2015, en kan dus volgend jaar voor extra klachten zorgen bij hooikoortspatiënten. Dit blijkt uit onderzoek  van de Universiteit Utrecht en het Leids Universitair Medisch Centrum. De resultaten werden op 18 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Pollenval_LUMCPollenval op het dak van het Leids Universitair Medisch CentrumWarm voorjaar, meer pollen
Palaeo-ecoloog Timme Donders (Universiteit Utrecht), bioloog Letty de Weger (Leids Universitair Medisch Centrum) en hun collega’s concludeerden dat de concentratie pollen in de lucht een stuk hoger uitvalt wanneer het voorgaande jaar een warme lente en een vroege zomer kende. Ze gebruikten hiervoor een uniek Leids archief van 43 jaar dagelijkse pollentellingen. 2014 had een uitzonderlijk warm voorjaar, en Donders en De Weger verwachten dus hoge concentraties boompollen in het voorjaar van 2015. “De invloed van de voorjaarstemperaturen is zo sterk dat het tot ruim de helft van de jaarlijkse variatie in pollen in de lucht kan verklaren”, vertelt Donders. “Het is dus een belangrijke eerste stap voor het maken van seizoensverwachtingen voor pollenallergie.”

Heel  Nederland
Sinds 1969 meten onderzoekers van het LUMC dagelijks de hoeveelheid en het soort pollen in de lucht; sinds 1975 gebeurt dit ook bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Jaarlijkse variaties van de hoeveelheid pollen van beide meetstations blijken erg vergelijkbaar. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat het temperatuureffect  op het aantal pollen binnen een groot deel van Nederland vergelijkbaar is, en waarschijnlijk belangrijk is voor een groot deel van Noordwest-Europa.

Klimaatonderzoek
“Het onderzoek heeft nog hele andere, minder voor de hand liggende toepassingen”, vertelt Donders. Met zijn Utrechtse collega’s isoleerde hij ook fossiele pollen uit oude bodemlagen in meertjes en venen, waarmee hij variaties in het klimaat uit het verleden kon reconstrueren. Klimaatonderzoekers vragen steeds nauwkeurigere data van dit type om de nieuwste generatie klimaatmodellen te kunnen ijken. De nieuwe data geven inzicht in de precieze relatie tussen klimaat en pollensamenstelling, en levert dus betere reconstructies op.


Tekst: Timme Donders, Universiteit Utrecht, en Letty de  Weger, Leids Universitair Medisch Centrum

Publicatie:
Donders TH, Hagemans K, Dekker SC, de Weger LA, de Klerk P, Wagner-Cremer F. (2014) Region-Specific Sensitivity of Anemophilous Pollen Deposition to Temperature and Precipitation. PLoS ONE 9(8): e104774. doi:10.1371/journal.pone.0104774


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter