Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

3 februari 2018

Het elzenpollenseizoen gaat weer van start

Na de eerste elzenpollenpiek tijdens de kerstperiode staat een tweede elzenpollenperiode voor de deur omdat de witte en zwarte elzen pollen aan de lucht af gaan geven. Voor mensen met een elzenpollenallergie dus weer tijd om hun medicatie uit de kast te halen. Door de invallende vorst zal de ontwikkeling van de bloemen wat trager verlopen dan in de voorgaande periode.


Enkele weken geleden, tijdens de kerstdagen, kwam het eerste elzenpollen al in de lucht voor en zelfs in redelijk hoge aantallen. Dit pollen werd geproduceerd door de elzensoort  Alnus x speathii, een kruising tussen de Japanse els en de Kaukasische els.  Deze elzen zijn de laatste tientallen jaren veel in  stedelijk gebied aangeplant omdat ze relatief goed gedijen in de stedelijke omgeving. Dit seizoen bloeide deze soort vroeg; op Tweede kerstdag werden door de pollenvanger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 160 pollen per kubieke meter waargenomen. Omdat het aaElzenpollenconcentratie_LUMC_2017Figuur 1. Overzicht van het dagelijks aantal elzenpollen in 2017ntal pollen gedurende het elzenpollenseizoen aan het begin van 2017 relatief laag was gebleven, gaf de meting tijdens de kerst een record aantal elzenpollen voor 2017 (zie Figuur 1).

 

Verschuiving in de start van het elzenpollenseizoen?

Momenteel beginnen de witte en zwarte elzen met bloeien. Door het zachte weer in de afgelopen weken begint de bloei vroeg. In het oosten en midden van het land zijn al veel bomen in bloei waargenomen. Aan de kust zal de bloei ook binnenkort starten. Door de invallende vorst wordt de ontwikkeling wel vertraagd. Bij flinke vorst kunnen de bloemen bevriezen. Dat zou gunstig zijn voor hooikoortspatiënten aangezien er dan geen of minder pollen uitkomen.

Wanneer we de pollentellingen van de afgelopen 30 jaar van het LUMC analyseren,  zien we geen verschuiving in de start van het bloeiseizoen van de witte en zwarte elzen (zie Figuur 2). In een eerder bericht op Nature Today (https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24098) op basis van eerste bloeiwaarnemingen (dus geen pollentellingen) sinds 2001 in het kader van www.natuurkalender.nl bleek ook geen vervroeging zichtbaar. In deze analyse bleek echter wel dat de gemiddelde bloeidatum in de periode 1940-1968 vergeleken met de periode 2001-2017 tegenwoordig twee weken vroeger ligt. Het verschil in bloeitijden tussen de twee periodes komt zeer waarschijnlijk doordat de temperatuur in Nederland pas na 1988 duidelijk hoger ligt dan daarvoor. 

Start elzenpollenseizoen LUMC 1988-2017Figuur 2. De start van het bloeiseizoen van de witte en zwarte elzen in de periode 1988-2017.

 

Heeft u nu hooikoortsklachten?

Mensen die gevoelig zijn voor deze boompollen kunnen de komende weken hooikoortsklachten verwachten.  Het is verstandig om op tijd voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals op tijd medicijnen nemen en/of buiten een bril dragen. Als u naar buiten moet, en u heeft de keuzemogelijkheid, dan  kunt u dit het best doen na een regenbui omdat de lucht dan ‘schoon’ geregend is.

 

Als u nog niet weet of u allergisch bent, maar dit wel vermoedt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan met behulp van een test vaststellen of er sprake is van een allergie en zo ja waarvoor. De huisarts kan dan met u bespreken hoe u de klachten het beste kunt behandelen.

 

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter