Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

12 juli 2013

Graspollen veroorzaken nog steeds hooikoortsklachten

Het mooie zonnige weer van de afgelopen dagen heeft de grassen goed doen bloeien waardoor de graspollenconcentratie hoog opliep. De afgelopen weken leidde dit op sommige dagen tot gemiddelde maximale klachtenscores boven de 6 (op een schaal van 1 tot 10). Het LUMC werkt momenteel aan de implementatie van een model waarmee een vijfdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie gegeven kan worden.

 

Hoewel de hoge gemiddelde klachtenscore van 19 juni niet meer werd bereikt heeft het warme en droge weer toch nog tot hinderlijke hooikoortsklachten geleid. In de afgelopen weken liepen de graspollenconcentraties die geteld werden in het Leids Universitair Medisch Centrum op sommige dagen op tot ongeveer 100 pollen per kubieke meter lucht. Daarbij liepen de gemiddelde klachtenscores op tot boven de 6 (zie figuur).

Allergieradar_graspollen_klachten_kleinGemiddelde maximale klachtenscore en de graspollenconcentratie vanaf half mei tot 8 juli

 

Pollenplanner-verwachting13juli2013_kleinPollenplanner verwachting voor bijvoet voor 13 juli 2013. In die gebieden waar de kaart rood kleurt is is het bijvoetpollenseizoen begonnen

 

Komende periode
Sommige grassoorten, zoals Vossenstaart en Glanshaver, zijn al voornamelijk uitgebloeid, maar andere soorten (Timoteegras, Engels raaigras) kunnen nog steeds graspollen in de lucht brengen, vooral met het mooie weer van de komende dagen. Wel kan worden verwacht dat de overlast voor allergiepatiënten door graspollen zal afnemen. In de komende periode (half-juli – augustus) kan ook de bijvoet allergeen pollen verspreiden. Vooral in het zuiden van het land kan deze plant nu al bloeien. Zie hiervoor het kaartje hiernaast en de Pollenplanner op Allergieradar.nl.

 

Nieuwe hooikoortsverwachting
De afgelopen jaren is binnen het LUMC een model ontwikkeld om een 5-daagse voorspelling te maken van de hooikoortsklachten die worden veroorzaakt door graspollen. Dit onderzoeksproject werd mede gefinancierd door het Longfonds (voorheen Astmafonds). De resultaten van dit onderzoek zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ”International Journal of Biometeorology”. Momenteel wordt gewerkt aan de implementatie van dit model.

 

Tekst: Letty de Weger, LUMC en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University beiden betrokken bij Allergieradar.nl


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter