Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

26 februari 2015

De elzenpollen zitten weer in de lucht

De afgelopen dagen liep de concentratie elzenpollen in de lucht duidelijk op. De komende weken zal de concentratie bij droog weer flink op kunnen lopen. Ook pollen van hazelaar bevinden zich nog in de lucht. Mensen met een allergie voor deze  boompollen kunnen weer hooikoortsklachten  krijgen. 


Afgelopen week werden er maximaal 43 elzenpollen per kubieke meter lucht aangetroffen in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum (laatste telling was dinsdag 24 februari). Voor els is dit nog een relatief lage concentratie. Op piekdagen kan de concentratie oplopen tot wel honderden pollen per kubieke meter lucht met piekdagen een concentratie van rond de tweeduizend pollen. Toch is aan de klachtenscores op Allergieradar.nl duidelijk te zien dat ook bij de huidige pollenconcentraties de hooikoortsklachten flink op kunnen lopen. De komende weken zal de elzenpollenconcentratie verder op lopen. Afhankelijk van de temperatuurontwikkeling zal het elzenpollenseizoen nog  één tot ruim anderhalve maand aanhouden.

 

Ondanks dat de piek van het elzenpollenseizoen nu voor de deur staat is het elzenpollenseizoen al beduidend eerder begonnen. De vroegbloeiende elzensoorten hebben al geboeid  (zie figuur) en hebben mogelijk hooikoortsklachten rond de kerstperiode en de jaarwisseling veroorzaakt bij mensen die gevoelig zijn voor deze pollen. Deze vroegbloeiende soort geeft vaker het pollen al af rond de jaarwisseling.

 

Van de hazelaar zien we individuele struiken al sinds eind vorig jaar bloeien, met name in het oosten van het land. Sinds begin februari staan meerdere struiken in bloei en zagen we de pollenconcentratie in de lucht oplopen (zie figuur),  zodat mensen die gevoelig zijn daar mogelijk klachten van ondervonden hebben.

 

elzen_hazelaarpollenHet aantal door het LUMC getelde elzen- en hazelaarpollen in de periode van 1 december 2014 tot 23 februari 2015

Mensen die gevoelig zijn voor deze boompollen kunnen de komende weken hooikoortsklachten verwachten. Het is verstandig om op tijd voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals buiten een bril dragen of op tijd medicijnen nemen. Als je naar buiten moet kun je dit het best doen na een regenbui omdat  de lucht  dan ‘schoon’ geregend is.

 

Als je nog niet weet of je allergisch bent maar dit wel vermoedt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan met behulp van een test vaststellen of er sprake is van een allergie en zo ja waarvoor. De huisarts kan dan met je bespreken hoe je de klachten het beste kunt behandelen.

 

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, Wageningen University

 

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter