Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

24 juni 2012
Hooikoortsplant ambrosia ontkiemt
De eerste kiemplantjes van ambrosia zijn weer in ons land gesignaleerd. De start van het ambrosiapollenseizoen wordt volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl pas eind augustus verwacht.
Lees meer ...

31 mei 2012
Zonnig Pinksterweekend met veel graspollen
Het zonovergoten weer in het afgelopen pinksterweekend heeft ook de bloei van grassen in een stroomversnelling gebracht.
Lees meer ...

11 mei 2012
Tachtig procent minder berkenpollen, graspollenseizoen begint
De afgelopen twee maanden zijn er door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis tachtig procent minder berkenpollen geteld in vergelijking met normaal en met vorig jaar. Uit meldingen van hooikoortspatiënten viaAllergieradar.nl blijkt dat het niveau van neusklachten twintig procent lager lag dan vorig jaar.
Lees meer ...

12 april 2012
Berkenpollen seizoen komt langzaam op gang
De Pollenplanner geeft aan dat in het zuidelijke deel van Nederland de berkenbomen volop kunnen bloeien, maar door de huidige frisse temperatuur en het regenachtige weer worden nog niet echt hoge pollenconcentraties in de lucht bereikt. De tellingen van berkenpollen in Leiden zijn nog steeds betrekkelijk laag. In Helmond werden al wel wat hogere berkenpollen concentraties gemeten.
Lees meer ...

23 maart 2012
Berkenpollen in aantocht
Veel mensen die last hebben van de elzen en hazelaarpollen weten het al: na de pollen van de els en hazelaar komen de pollen van de berk. Na een erg vroege start van het elzenpollenseizoen, doordat de eerste vroege individuen al rond de kerst gingen bloeien, heeft de vorstperiode in januari er voor gezorgd dat de meeste elzen rond pas eind februari hun pollen de lucht instuurde. Inmiddels zijn de meeste elzen en hazelaar struiken uitgebloeid en richt het vizier zich op de berkenbomen.
Lees meer ...

7 maart 2012
Elzenbomen verspreiden volop hun pollen
De hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben er toe geleid dat door het hele land de zwarte elzen volop in bloei zijn gekomen. Hiermee loopt de pollenconcentratie flink op. De gemiddelde maximale klachtenscore van hooikoortspatiënten op Allergieradar.nl liep flink op. Naast elzen bloeien ook de hazelaars weer.
Lees meer ...

6 maart 2012
AllergieRadar toont weer het actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
Eerder deze week meldden we dat de AllergieRadar mogelijk ten onrechte klachten door Berk en Grassen vertoonde. De technische storing die dit veroorzaakte is weer verholpen.
Lees meer ...

3 maart 2012
Storing: mogelijk worden ten onrechte klachten van Berk en Grassen getoond
Op het moment toont AllergieRadar.nl de mogelijkheid van klachten door Berk of Grassen. Deze informatie is onjuist. Vanwege een technische storing staat in de linkerbovenhoek van de kaart deze onjuiste informatie. Het team van AllergieRadar werkt momenteel aan het verhelpen van deze storing. Onze excuses voor het ongemak.
Lees meer ...

3 februari 2012
Echte start elzenhooikoortsseizoen uitgesteld door kou
Door de vrieskou staat de ontwikkeling van de elzenbomen vrijwel stil. Na de zeer vroege bloei van de eerste witte en zwarte elzen schuift het moment waarop de helft van alle bomen in bloei begint te komen en de pollenconcentraties flink oplopen verder naar achteren. Deze vertraging biedt hooikoortspatiënten een langere adempauze dan verwacht.
Lees meer ...

24 januari 2012
Hazelaar in beeld
Op de website www.natuurkalender.nl komen al sinds het prille begin van dit jaar de eerste waarnemingen van bloeiende hazelaarstruiken binnen. De bloei van deze struik is elke keer een van de eerste tekenen van het naderende voorjaar. In dit bericht willen we deze vroege voorjaarsbloeier eens onder de loep nemen.
Lees meer ...

13 januari 2012
Witte en zwarte elzen komen in bloei
Door de extreem zachte decembermaand en het nog warmere begin van januari hebben de uitheemse elzen al weer hun voornaamste bloeiperiode gehad. Vanaf nu zullen echter de witte en zwarte elzen in bloei gaan komen. Daarnaast zal het aantal bloeiende hazelaars zich steeds verder gaan uitbreiden.
Lees meer ...

30 december 2011
Hooikoorts van elzen en hazelaar
Het aanhoudende zeer zachte weer in december heeft er voor gezorgd dat de eerste elzen en hazelaars in heel het land in bloei zijn gekomen. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen kunnen nu hooikoortsklachten verwachten. Met de aanhoudend hoge temperaturen in de komende tien dagen kan de pollenconcentratie verder oplopen. Allergieradar.nl biedt hooikoortspatiënten de mogelijkheid om meer grip te krijgen op het klachtenverloop.
Lees meer ...

21 december 2011
Kans op elzenpollen in december
De winter laat nog even op zich wachten maar hooikoortspatiënten moeten toch al rekening houden met het eerste ongemak van pollen. Elzenpollen wel te verstaan. Gemiddeld over dertig jaar worden door het Leids Universitair Medisch Centrum in de tweede helft van december jaarlijks gemiddeld bijna zeventig elzenpollen geteld. Op afzonderlijke dagen kan de pollenconcentratie flink oplopen.
Lees meer ...

1 september 2011
Ambrosiazaden uit Nederlandse planten kiemkrachtig
Uit een kiemexperiment blijkt dat bijna veertig procent van de ambrosiazaden kiemkrachtig is. Hiermee is voor het eerst bewezen dat de plant die overlast kan veroorzaken voor hooikoortspatiënten en de landbouwsector, in staat is om zich in ons land voort te planten en op eigen kracht uit te breiden. Ambrosia is daarmee niet meer alleen afhankelijk van de aanvoer van vogelvoer.
Lees meer ...

4 augustus 2011
Help hooikoortsplant Ambrosia te bestrijden
Uit een nieuwe analyse van ambrosiawaarnemingen blijkt dat Ambrosia een opmars maakt in ons land. Voor een effectieve bestrijding van de hooikoortsplant Ambrosia in Nederland is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, van tuinbezitters tot akkerbouwers, de komende weken de handen uit de mouwen steken. Door de plant op de juiste manier te verwijderen voorkomen we dat Ambrosia uitgroeit tot een schadelijk onkruid en veroorzaker van extra hooikoortsklachten.
Lees meer ...

18 juli 2011
Door droogte zeer weinig graspollen en hooikoortsklachten
De extreem droge omstandigheden in het voorjaar van 2011 hebben de groei van grassen sterk negatief beïnvloed. Als gevolg hiervan zijn er de afgelopen twee maanden veertig procent minder graspollen geteld door het Leids Universitair Medisch Centrum dan gemiddelde in de afgelopen jaren. Uit de dagelijkse klachtenniveauregistraties door hooikoortspatiënten op Allergieradar.nl blijkt dat hooikoortspatiënten tot nu toe een zeer gunstig graspollenseizoen ervaren.
Lees meer ...

9 juli 2011
Bijvoetpollen in de lucht
Voor hooikoortspatiënten die last hebben van bijvoetpollen breekt nu de periode aan waarin ze klachten kunnen gaan krijgen. De pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de afgelopen dagen het eerste pollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht vanaf vandaag de start van het bijvoetpollenseizoen. Eind augustus is de overlastperiode naar verwachting weer voorbij.
Lees meer ...

26 mei 2011
AllergieRadar.nl is vernieuwd!
AllergieRadar.nl heeft er handige nieuwigheden bijgekregen! Zo kun je vanaf nu je hooikoortsklachten doorgeven via je mobiele telefoon en zie je in één oogopslag de klachtenscores in je regio.
Lees meer ...

20 mei 2011
Graspollenseizoen van start met weinig hooikoortsklachten
De graspollenconcentratie was de afgelopen dagen opvallend laag. De oorzaak hiervan was vermoedelijk het bewolkte weer en de extreme droogte. Het gevolg was dat de door hooikoortspatiënten doorgegeven klachtenscores op Allergieradar.nl, ondanks de start van het graspollenseizoen, beduidend lager waren dan in de weken daarvoor.
Lees meer ...

19 mei 2011
Nieuwe functionaliteiten in de website!
De website van AllergieRadar wordt verbeterd! Het team van AllegieRadar.nl heeft verschillende verbeteringen in petto die het de bezoeker nog makkelijker maken inzicht te krijgen in de ernst van hooikoortsklachten.
Lees meer ...

27 april 2011
Geel stof
Het aanhoudende mooie, droge weer gedurende de paasdagen heeft geleid tot veel pollen in de lucht van zowel de bomen als de grassen en kruiden. Hierdoor hebben veel allergiepatiënten last gehad van hooikoortssymptomen
Lees meer ...

21 april 2011
Het graspollenseizoen begint!
De afgelopen dagen zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond de eerste graspollen aangetroffen in de pollenvangers. Ook zijn de vroegbloeiende grassoorten in bloei gezien. Het graspollenseizoen begint hiermee bijna twee weken eerder dan de gemiddelde start in de afgelopen tien jaar en zelfs een maand eerder dan vorig jaar.
Lees meer ...

29 maart 2011
Over drie dagen de eerste hooikoortsklachten van berkenpollen
Het berkenpollenseizoen staat weer voor de deur. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl komen berkenpollen vanaf 1 april in het zuidwesten van Nederland in de lucht.
Lees meer ...

14 februari 2011
Elzenpollenconcentratie kan snel toenemen
Zodra de komende dagen de weersomstandigheden verbeteren en de zon erbij komt zullen de zwarte elzen massaal in bloei komen en hun pollen in de lucht loslaten. Pollenconcentraties kunnen onder gunstige omstandigheden oplopen tot bijna tweeduizend pollen per kubieke meter lucht en dan bij hooikoortspatiënten flinke overlast veroorzaken.
Lees meer ...

17 januari 2011
Gele waas op auto is geen gif
De afgelopen dagen is er op verschillende plaatsen in Nederland onrust ontstaan omdat mensen een gelige aanslag aantroffen op hun auto. Met de problemen rond Moerdijk nog in het achterhoofd dacht men aan gif. Politie en brandweer werden op diverse plaatsen ingeschakeld. Het gaat echter gewoon om het pollen van els.
Lees meer ...

14 januari 2011
Eerste elzenpollen in de lucht
De afgelopen dagen zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum de eerste elzenpollen in de lucht aangetroffen. Het gaat zeer waarschijnlijk om elzen uit de Kaukasus die in Nederland zijn aangeplant. De komende dagen worden hoge temperaturen voorspeld. We verwachten daarom dat de witte en zwarte elzen de komende twee weken geleidelijk in bloei komen en hooikoortsklachten gaan veroorzaken.
Lees meer ...

19 december 2010
Gunstige afsluiting 2010 voor hooikoortspatiënten
De kans is groot dat hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen een hooikoortsvrije afsluiting van 2010 gaan meemaken. Door de vrij koude november gevolgd door een tot nu toe zeer koude december en de verwachtingen voor aanhoudende vorst zullen de vroege elzen en hazelaars niet voor het einde van het jaar in bloei komen.
Lees meer ...

31 juli 2010
Hooikoortsplant ambrosia ontkiemt een maand later dan vorig jaar
Door de koude mei en de droge omstandigheden in juni en het begin van juli ontkiemt ambrosia op diverse plaatsen ruim een maand later dan vorig jaar. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden vanaf 20 augustus ambrosiapollen in de lucht verwacht.
Lees meer ...

5 juli 2010
Hooikoortsklachten door bijvoet verwacht
Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zal de komende dagen vanuit het zuidoosten in heel het land de bijvoet in bloei komen. Naar schatting tussen de vijf en zeven procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor het bijvoetpollen en zal de komende weken last hebben van extra hooikoortsklachten.
Lees meer ...

17 juni 2010
Allergieradar.nl: één jaar in de lucht
AllergieRadar.nl is nu een jaar in de lucht. Tijd voor een verslag van de onderzoeksresultaten!
Lees meer ...

3 juni 2010
Speciale Klokhuis aflevering over hooikoorts
Allergieradar wetenschapper Dr. Letty de Weger legt in een speciale Klokhuisaflevering over hooikoorts uit wat pollen is en hoe de dagelijkse hooikoortsverwachting wordt gemaakt.
Lees meer ...

28 mei 2010
Graspollenseizoen begint ‘eindelijk'
Veel hooikoortspatiënten denken dat ze dit jaar veel minder last hebben van hun klachten dan andere jaren. Uit de dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond blijkt echter dat er tot nu toe nog nauwelijks graspollen in de lucht zweefden en dat het echte graspollenseizoen pas deze dagen gaat beginnen.
Lees meer ...

14 mei 2010
Graspollenseizoen komt laat op gang
De eerste hooikoortsklachten ten gevolge van graspollen laten dit jaar wat langer op zich wachten.
Lees meer ...

7 mei 2010
Grassen beginnen te bloeien
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 7 mei 2010: Het graspollenseizoen begint op gang te komen. In Limburg begon het pollenseizoen op 29 april en van daaruit komen de grassen langzamerhand in heel Nederland in bloei tot ze 29 mei in heel Nederland in bloei staan.
Lees meer ...

30 maart 2010
Eerste berken bijna in bloei
De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat rond 2 april in het zuidwesten van het land de eerste berkenpollen in de lucht te vinden zullen zijn.
Lees meer ...

26 maart 2010
Maak je tuin pollenvrij
Tips voor een hooikoortsvriendelijke tuin.
Lees meer ...

24 maart 2010
Grote elzenpollen piek
Vorige week leidde het mooie voorjaarsweer tot de eerste grote piek van elzen pollen.
Lees meer ...

3 maart 2010
Hazelaar en elzen pollen in de lucht
De afgelopen week werden weer hazelaarpollen en elzenpollen geteld in de pollentellingen van Leiden. De komende weken kunnen deze pollen bij droog en zonnig weer in hoge concentraties in de lucht voor komen en deelnemers met een boompollen allergie kunnen dan klachten ervaren.
Lees meer ...

4 februari 2010
Koude start van het jaar
Door de sneeuw- en vorstperiode van het begin van 2010 zijn de hazelaar en de els sterk vertraagd in hun bloei.
Lees meer ...

18 december 2009
Hazelaars en elzen in bloei
De afgelopen weken zijn op diverse plaatsen in Nederland de eerste bloeiende hazelaars en elzen gezien en is ook het eerste pollen in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum aangetroffen. Hooikoortspatiënten worden opgeroepen om de mate van allergieklachten door te geven via www.allergieradar.nl
Lees meer ...

21 juli 2009
Bijvoet in bloei
Het hooikoortsseizoen loopt bijna ten einde. Het pollen van de bijvoet zal echter voor ongeveer vijf procent van de patiënten tot eind augustus last bezorgen.
Lees meer ...

16 juli 2009
Einde hooikoortsseizoen in zicht
Het gras raakt uitgebloeid en de graspollenconcentratie in de buitenlucht zal in de komende weken verder afnemen. Daardoor worden de omstandigheden voor hooikoortspatiënten in de komende weken steeds gunstiger.
Lees meer ...

3 juli 2009
Hooikoortsplant ambrosia komt op
Volgens de pollenplanner op AllergieRadar.nl komen de pollen van de ambrosia vanaf het einde van augustus tot eind september in de lucht. Uit een recente publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bleek dat 16% van de hooikoortspatiënten positief voor ambrosiapollen was in een bloedtest.
Lees meer ...

2 juli 2009
Graspollenseizoen tot nu toe
Veel allergiepatiënten hebben last van graspollen. Graspollen komen in een relatief lange periode in de lucht voor. Dit komt omdat er ruim 150 soorten gras in Nederland voorkomen die elk in een verschillende periode in bloei komen. Dit jaar begonnen de eerste grassen, waaronder de vossenstaart, eind april te bloeien.
Lees meer ...

12 juni 2009
Eerste onderzoeksresultaten AllergieRadar
Uit de eerste analyses blijkt dat hooikoortspatiënten gemiddeld genomen de neusklachten als het meest ernstig ervaart, gevolgd door de ogen en dan de longen.
Lees meer ...

7 juni 2009
Hooikoortsvrij op vakantie?
Vakantie ideeën voor binnen- en buitenland
Lees meer ...

14 mei 2009
Ruim 600 deelnemers; jij ook?
Twee dagen na de lancering hebben ruim 600 hooikoortspatiënten een profiel aangemaakt op AllergieRadar.nl Zij maken klachten voor zichzelf en anderen inzichtelijk. Tevens dragen deelnemers bij aan wetenschappelijk onderzoek. Schrijf jij je ook in?
Lees meer ...

12 mei 2009
Pollenseizoen start 24 mei
De start van het hoofdseizoen voor graspollen wordt in zuidoost Nederland vanaf 24 mei verwacht en in het uiterste noorden pas op 14 juni.
Lees meer ...

11 mei 2009
Milieukieswijzer voor Europese verkiezingen
Stichting Natuur en Milieu heeft een groene kieswijzer gepresenteerd in aanloop naar de Europese verkiezingen begin juni.
Lees meer ...

10 mei 2009
'Kwart patiënten doet niets tegen hooikoorts'
Van de Nederlanders die wel eens last hebben van hooikoorts, ruim een kwart van de bevolking, doet 23 procent niets om de klachten te bestrijden.
Lees meer ...

9 mei 2009
Dikke kinderen meer kans op astma
Kinderen die overgewicht hebben in hun zesde of zevende levensjaar, vertonen in hun achtste jaar vaker symptonen van astma. Dit blijkt uit onderzoek het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Lees meer ...

14 april 2009
Hooikoortspatiënt neemt te laat medicijnen in
Hooikoortspatiënten nemen te laat hun medicijnen in. Zij doen dat pas als de pollen in de lucht zweven, terwijl veel medicatie effectiever is als de patiënt al een aantal weken voor de start van het hooikoortsseizoen met het innemen van medicijnen begint. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet in zijn proefschrift waarop hij op 3 juni aan Wageningen Universiteit hoopt te promoveren. De Natuurkalender, gecoördineerd door Van Vliet, maakt het mogelijk het pollenseizoen te voorspellen en daar het medicijngebruik op af te stemmen.
Lees meer ...

14 april 2009
Berken bloeien: pollen in de lucht
Afgelopen week werden de eerste berkenpollen gevonden door de pollentelstations van het LUMC in Leiden en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Net als vorig jaar is dit iets later dan gemiddeld. Na hazelaar en els is de berk de derde en laatste van de drie allergene pollenproducerende bomen in Nederland die gaat bloeien. De start van de berkenbloei sluit mooi aan op het einde van de elzenbloei.
Lees meer ...

6 april 2009
Lente loopt verschil met 2008 in
Het is eindelijk echt lente. De temperaturen komen rond de vijftien graden Celsius en we kunnen van het zonnetje genieten. Ook de planten en dieren profiteren van het lenteweer. Op 1 maart meldden we dat de natuur nog anderhalve maand later was dan in 2008. Inmiddels is dat verschil teruggelopen tot ongeveer anderhalve week. Al zit er behoorlijk wat variatie in. Van een aantal planten die de komende maand gaan bloeien, is de bloeidatum vergelijkbaar met vorig jaar. Maar ook zijn er planten die nog drie weken of zelfs anderhalve maand later zijn dan vorig jaar.
Lees meer ...

3 april 2009
Enorm veel pollen in opkomst
Niezen, een loopneus, waterige rode ogen, een gevoel alsof je hele hoofd verstopt zit. Wie daar regelmatig of aanhoudend last van heeft, kan allergisch zijn. Een allergie..
Lees meer ...

Ga naar het archief »

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter