Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

31 mei 2012

Zonnig Pinksterweekend met veel graspollen

Het zonovergoten weer in het afgelopen pinksterweekend heeft ook de bloei van grassen in een stroomversnelling gebracht. Al die graspollen in de lucht veroorzaakte bij veel patiënten ernstige hooikoortsklachten.

 

Lange vrije weekenden zoals Pasen en Pinksteren met mooi weer lokt heel veel mensen naar buiten, maar deze weekenden kunnen voor veel hooikoortspatiënten verstoord worden door hun hooikoortsklachten. Zo zagen we vorig jaar dat het paasweekend te kampen had met grote aantallen berkenpollen. Dit jaar werd het Pinksterweekend opgeluisterd met een sterke toename in het aantal graspollen. Op Allergieradar.nl zagen we de klachten gestaag oplopen, zoals op de bijgevoegde figuur goed te zien is. Op zaterdag en zondag (26 en 27 mei) scoorde 40 procent van de deelnemers een 7 (1, geen klachten en 10, maximale klachten) of hoger terwijl dit percentage in de rest van de maand de helft was.

 

Op tweede pinksterdag (28 mei) liep de gemiddelde klachtenscore weer terug. Mogelijk werd dit veroorzaakt doordat de pollenproductie van de grassen minder werd omdat de voorgaande dagen er volop pollen was geproduceerd. In Leiden werden er voor tweede Pinksterdag inderdaad beduidend minder graspollen geteld. Mogelijk werd deze lage telling (mede) veroorzaakt door de “zeemist”, waardoor het in de kuststreek die dag een stuk koeler en grijzer werd dan in de rest van het land.

 

De gemiddelde maximale klachtenscore in de maand mei (2012) De gemiddelde maximale klachtenscore in de maand mei (2012) van de deelnemers van de Allergieradar (oranje lijn). Met de blauwe balken zijn de berkenpollen aangegeven en met rode balken de graspollen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorlopig zijn we nog niet af van graspollen. De komende 2 maanden zullen de grassen nog volop kunnen gaan bloeien. Pas rond half juli laat de Pollenplanner over geheel Nederland een paarse kleur zien wat aangeeft dat dan overal 75% van het totaal aantal te verwachten graspollen geproduceerd is.

 

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum; Arnold van Vliet, Wageningen University en Eefje op den Buysch.

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter