Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

13 januari 2012

Witte en zwarte elzen komen in bloei

Bericht uitgegeven door AllergieRadar op 13 januari. 

 

Door de extreem zachte decembermaand en het nog warmere begin van januari hebben de uitheemse elzen al weer hun voornaamste bloeiperiode gehad. Vanaf nu zullen echter de witte en zwarte elzen in bloei gaan komen. Daarnaast zal het aantal bloeiende hazelaars zich steeds verder gaan uitbreiden. De lichte vorst die vanaf zondag verwacht wordt zal de ontwikkeling tijdelijk afremmen.

 

hazelaarpollenopvinger Hazelaarpollen op vinger | Foto: AllergieRadar.nlHet Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) telde de afgelopen week maar enkele elzenpollen. Er viel dan ook zeer veel regen waardoor het pollen uit de lucht gespoeld is. Daarnaast zullen de meest uitheemse elsen alweer uitgebloeid zijn.  Normaal gesproken registreert het LUMC in december of januari maar gedurende één tot anderhalve week relatief hoge elzenpollenconcentraties. De hoogste pollenconcentratie die gemeten werd was 89 pollen per kubieke meter lucht op 28 december 2011. Vanaf eerste kerstdag begon de concentratie al op te lopen. De periode tussen kerst en de 28ste was ook een van de droogste periodes in december waardoor de pollen de kans kregen om te vliegen.

Nog geen hazelaarpollen geteld

In de pollenval van het LUMC zijn nog geen hazelaarpollen aangetroffen. Dit ondanks het feit dat inmiddels in grote delen van het land de eerste hazelaars in bloei gezien worden. De eerste bloeimeldingen kwamen bij Natuurkalender.nl al binnen vanaf de tweede helft van december. Waarschijnlijk moeten meer struiken in bloei staan voordat het pollen in de val boven op het dak van het LUMC komt. In de pollenval wordt normaal gesproken maar relatief weinig hazelaarpollen aangetroffen.

Hooikoortsklachten nemen toe

Ondanks dat het aantal pollen dat in de pollenval werd aangetroffen nog heel laag was nam het gemiddelde hooikoortsklachtenniveau op Allergieradar.nl geleidelijk aan toe. Afgelopen week werd een gemiddelde maximale klachtenscore van 4,7 op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (veel klachten) bereikt. Individuele scores liepen op tot de waarde 9. Het waren vooral de neusklachten die het hoogst scoorden. Lokaal kan op leefniveau de pollenconcentratie beduidend hoger zijn als er een of meer bloeiende elzen of hazelaars in de buurt staan. Door de klachtenscores van Allergieradar.nl te combineren met de pollentellingen en de bloeiwaarnemingen over meerdere jaren willen we meer kennis krijgen van hooikoorts in de winter en daarmee de hooikoortsverwachtingen verbeteren.

Zwarte en witte elzen komen in bloei

Nu de uitheemse over hun hoogtepunt heen is het wachten op de zwarte en witte elzen. De natuurverwachting van Natuurkalender.nl geeft aan dat we vanaf nu de komende weken steeds meer eerste bloeiwaarnemingen gaan krijgen van de witte en zwarte els. De ontwikkeling van de elzen ligt daarmee een maand voor op het schema van vijftig jaar geleden. Als er zich plotseling nog een flinke vorstperiode aandient dan zal de bloeidatum echter verder naar achteren schuiven. De tiendaagse weersverwachting van het KNMI geeft echter aan dat na een korte periode met lichte vorst de maximum temperatuur al weer ruim boven de normaal uit zal komen.

 

Grafiek nieuwsbericht 13 jan

 

 

 

 

 

 

 

De kleuren geven aan welk procent van het aantal eerste bloeiwaarnemingen naar verwachting zullen zijn doorgegeven via Natuurkalender.nl.

 

Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter