Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

12 mei 2009

Pollenseizoen start 24 mei

De pollenplanner op www.allergieradar.nl geeft elke dag een nieuwe verwachting van hoever het pollenseizoen van zes hooikoortsplanten gevorderd is . De verwachting wordt elke dag aangepast aan de waargenomen weersomstandigheden in Nederland en de nieuwe meerdaagse weersverwachting.

Voor-, hoofd-, en naseizoen
De pollenplanner is een nieuwe toepassing en verkeert daarom nog in een experimentele fase. De pollenplanner berekent op basis van temperatuurgegevens wanneer 1%, 25%, 50%, 75% of 95% van het totaal aantal pollen dat jaar in de lucht is geweest. Momenteel hebben we het pollenseizoen in drie delen opgesplitst, een voorseizoen, hoofdseizoen en naseizoen. Het voorseizoen begint wanneer de 1% grens gepasseerd is. De kaart kleurt dan oranje. Zodra de 25% grens bereikt wordt komen we in het hoofdseizoen en kleurt de kaart rood. Zodra de 75% grens bereikt wordt komen we in het naseizoen en kleurt de kaart weer oranje. Nadat de 95% grens gepasseerd is verdwijnt de kleur weer en is het pollenseizoen voorbij. De grenzen van overgang naar het hoofd- en naseizoen bij respectievelijk 25 en 75% zijn nog arbitrair gekozen. Op basis van klachtenregistratie via www.allergieradar.nl willen we onderzoeken waar die grenzen moeten liggen. Meedoen kan door het aanmaken van een profiel.

24 mei
Volgens de berekening van de pollenplanner is het graspollenseizoen in Leiden dit jaar op 27 april begonnen, op die datum kleurde de omgeving van Leiden oranje. Dit komt goed overeen met de pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum. Vanaf half april werden de eerste pollen geteld en op 30 april werden voor het eerst meer dan 10 pollen geteld.

Door de animatie van de pollenplanner voor alleen het graspollen te laten lopen zien we dat vanaf 24 mei in het zuidoosten van het land voor het eerst de rode kleur verschijnt en daar het hoofdseizoen van de graspollen aanbreekt. Het is goed te zien dat het in het Rijndal warmer is dan in de omliggende gebieden. Rond 30 mei zal ook in Leiden het hoofdseizoen aanbreken. Pas op 14 juni zal het hele land in het hoofdseizoen zitten.  Volgens de berekeningen van de pollenplanner vandaag zal het hoofdseizoen op 21 juni in het zuidoosten van het land weer voorbij zijn.  In het noorden is dat pas op 14 juli. Vanaf eind juli is 95% van het graspollen al in de lucht geweest in het zuidoosten van het land en zou het graspollenseizoen vrijwel voorbij zijn. Het uiterste noorden moet nog wachten tot 19 augustus.  14 juli lijkt op dit moment nog wat aan de vroege kant te zijn. Later dit jaar zal blijken in hoeverre deze verwachting klopt. Hoe langer de periode waarover de verwachting wordt gegeven, hoe onbetrouwbaarder hij wordt.

Zes hooikoortsplanten
De pollenplanner is momenteel beschikbaar voor zes plantensoorten waarvan het pollen hooikoortsklachten kan veroorzaken. Dit zijn in alfabetische volgorde ambrosia, berk, bijvoet, grassen,  weegbree en zuring. Meer informatie over deze soorten is te vinden in de sectie hooikoorts van deze zite.

Let op: De pollenplanner geeft nadrukkelijk geen verwachting of er op een bepaalde dag een hoge of lage pollenconcentratie verwacht wordt! Als het midden in het hoofdseizoen van het graspollen regent zal de pollenconcentratie in de lucht laag zijn en er weinig klachten zijn.

(Arnold van Vliet, Wageningen Universiteit / De Natuurkalender)

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter