Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

26 maart 2010

Maak je tuin pollenvrij

Door het nemen van een aantal maatregelen voelen hooikoortspatiënten zich beter in de eigen tuin.

 

Beperk grassen en onkruid

 

Bloeiende grassen en onkruid zijn vaak een ware plaag voor de patiënt. Hou gras daarom zo kort mogelijk om te voorkomen dat het in bloei komt. Haal onkruid weg of verdelg het, of maak gebruik van bodembedekkers die verspreiding van de pollen voorkomt. Maagdenpalm en hondsdraf zijn hier goede voorbeelden van. 

 

Naast de grassen zijn de eik, els, berk, es, hazelaar, tamme kastanje, olijfboom en de vlier hooikoortsveroorzakers. Net als de ligustur, waar zelfs mensen zonder hooikoorts bij hets noeien van kunnen gaan niezen.

 

Goede alternatieven 

 

Probeer zoveel mogelijk om planten in de tuin te zetten die niet tegelijkertijd bloeien. Voorbeelden zijn hooikoortsvriendelijke bloeiers als Azalea, Lelie, Jasmijn, Hortensia, Lavendel, Goudsbloem, Lobelia of Salvia.

 

Hooikoortspatiënten hebben last van het stuifmeel van bomen, grassen en planten die zich verlaten op de wind voor het verspreiden hiervan. Maar er zijn ook soorten die voor insecten als vervoerder kiezen. Deze planten lokken de insecten met felle kleuren en zoete geuren. Hoe kleuriger en geuriger de bloem, hoe minder last bij hooikoorts. Informeer bij het tuincentrum naar voorbeelden.

 

Tot slot kan een vijver met prachtig bloeiende waterplanten een goed alternatief zijn. Deze veroorzaken vrijwel nooit hooikoorts. Een regenton biedt uitkomst bij gebrek aan ruimte.

 

Weten hoe de hooikoortsveroorzakers er uit zien? Of wanneer ze bloeien? Lees het artikel 'hooikoortsveroorzakende pollen'.

Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter