Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

6 april 2009

Lente loopt verschil met 2008 in

berkBerk, akkerhoornbloem, zomereik, look-zonder-look en scherpe boterbloem liggen bijna op schema met vorig jaar. Witte paardenkastanje, pinksterbloem en beuk zijn ongeveer een week later dan vorig jaar en dotterbloem, hondsdraf en witte dovenetel ongeveer twee weken. Fluitenkruid en brem lopen nog zo’n drie weken achter op vorig jaar. Sleedoorn sluit de lijst, deze struik is ongeveer anderhalve maand later dan in 2008! Alle genoemde soorten verwachten we de komende maand in bloei te zien of de bladeren te zien ontplooien.

Was 1 maart de natuur nog anderhalve maand later dan in 2008, dit verschil wordt nu snel ingehaald. De reden hiervoor is dat 2008 heel zacht begon, maar vervolgens een maart met normale temperaturen had gevolgd door een vrij koude start van april. In 2009 maken we eigenlijk het omgekeerde mee. Dit jaar is vrij koud begonnen, maar maart was vrij zacht en ook april begint zacht. De twee jaren bewegen dus als het ware naar elkaar toe.

Voor ons gevoel en ten opzichte van de afgelopen jaren is 2009 een laat jaar. Kijken we naar het verleden, dan zien we dat dit jaar toch nog ongeveer een week voorloopt op wat toen normaal was. 2009 is dus eigenlijk een heel normaal jaar.

Met de bovengemiddelde temperaturen die voorspeld worden, komt de natuur de komende tijd volop tot leven. Nog een reden om naar buiten te gaan, heerlijk genieten van die mooie kleuren en dat frisse groen.

De Natuurkalender verzamelt waarnemingen van eerste gebeurtenissen in de natuur, zoals de eerste bloei van de dotterbloem of de eerste keer dat u een dagpauwoog ziet vliegen.
Geef ook uw eerste meldingen door aan De Natuurkalender.

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter