Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

4 februari 2010

Koude start van het jaar

Door de sneeuw- en vorstperiode van het begin van 2010 zijn de hazelaar en de els sterk vertraagd in hun bloei. In onze nieuwsbrief van december meldden we nog dat het zachte herfstweer had geleid tot de zeer vroege bloei van enkele elzen en hazelaarsbomen. Door de koude periode, die eind december en begin januari volgde, is die bloei echter weer stopgezet.

 

grafiek_elzen_pollen Als we de pollentellingen van de afgelopen10 jaar bekijken, dan zien we meestal al in de eerste helft van januari de eerste, vroege, elzenbomen in bloei komen. In de Leidse pollentellingen van dit jaar werd echter in diezelfde periode geen enkele elzenpollenkorrel waargenomen. De eerste elzen pollen werden pas vanaf 22 januari waargenomen (zie onderstaande figuur). Patiënten met een boompollen allergie, die andere jaren begin januari al klachten ervaren, hebben dus in 2010 waarschijnlijk een betere start gehad!

 

Zoals in de bovenstaande figuur is te zien, worden in februari-maart de meeste elzen pollen geproduceerd. Ook de hazelaar zal dan pollen produceren. Patiënten met een allergie voor elzen- of hazelaarpollen kunnen in die maanden weer verwachten dat ze last krijgen van deze allergie.

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter