Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

21 december 2011

Kans op elzenpollen in december

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op dinsdag 20 december 2011

De winter laat nog even op zich wachten maar hooikoortspatiënten moeten toch al rekening houden met het eerste ongemak van pollen. Elzenpollen wel te verstaan. Gemiddeld over dertig jaar worden door het Leids Universitair Medisch Centrum in de tweede helft van december jaarlijks gemiddeld bijna zeventig elzenpollen geteld. Op afzonderlijke dagen kan de pollenconcentratie flink oplopen.


De piek van de elzenbloei ligt in februari en maart. Uit de dagelijkse pollenvangsten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat de pollenconcentratie in die maanden kan oplopen tot rond de 2.000 pollen per kubieke meter lucht. Dat zijn zeer hoge aantallen die voor hooikoortspatiënten met een elzenpollenallergie op zijn zachtst gezegd niet fijn zijn. Veel hooikoortspatiënten en artsen weten niet dat het eerste elzenpollen al vanaf november in de lucht kan komen. De klachten zullen in november echter minimaal zijn aangezien de pollenconcentraties in november vrijwel nooit boven de 1 of 2 pollen per kubieke meter lucht uit komen.

Tweede helft december

Pas in de loop van december neemt de kans op hogere pollenconcentraties toe. Gemiddeld loopt vooral vanaf de tweede helft van december het aantal elzenpollen in de lucht op. In de periode 1977 tot en met 2006 werden er in de tweede helft van december gemiddeld bijna 70 elzenpollen geteld (Zie figuur 1). In afzonderlijke jaren kan de dagelijkse pollenconcentratie in de tweede helft van december oplopen tot 200 pollen per kubieke meter lucht. Dat zijn concentraties waarbij zich zeer waarschijnlijk hooikoortsklachten zullen voordoen. Gelukkig voor de hooikoortspatiënten betreft het meestal maar een zeer beperkt aantal dagen waarop de concentraties hoog zijn.

 

elzenpollen_per_halve_maand_lumcFiguur 1: Gemiddelde van het aantal elzenpollen dat per halve maand is geteld door het LUMC in de periode 1977 tot en met 2006 (bron: LUMC)

 

 'Vreemde' elzen

In de hele maand januari zijn zowel het gemiddelde aantal pollen als de maximale concentraties vergelijkbaar met die in de tweede helft van december. In de loop van februari nemen de pollenconcentraties pas echt toe. De elzenpollen in november tot en met januari zijn afkomstig van elzen die niet van oorsprong in Nederland voorkomen. Het gaat hierbij om soorten als de Kaukasische els (Alnus subcordata) en de Alnus x spaethii ‘Spaeth’ (een kruising van de Japanse els (Alnus japonica) en de Kaukasische els).

Allergieradar.nl

Dit jaar zijn er tot aan half december nog maar zeer weinig elzenpollen in de pollenval van het LUMC aangetroffen. Het is nog moeilijk in te schatten wanneer de concentratie op zal gaan lopen. Het KNMI verwacht dat de maximumtemperaturen in de loop van de week weer richting de tien graden Celsius gaat. Dat kan een trigger zijn voor het in bloei komen van de uitheemse elzen. Via www.allergieradar.nl is te volgen in welke mate hooikoortspatienten klachten ervaren.

 

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender,Wageningen University
Foto: Paul Busselen, KU Leuven
Bron pollendata: Pollen Informatie Dienst, Leids Universitair Medisch Centrum

Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter