Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

7 juni 2009

Hooikoortsvrij op vakantie?

Nog op zoek naar een hooikoortsvriendelijke vakantiebestemming? Hierbij enkele tips voor binnen- en buitenland.

 

Binnen Nederland 

 

Wil je binnen Nederland blijven? Ga naar het strand. De Waddeneilanden of de kuststrook zijn ideaal vanwege de windrichting. De wind die van zee komt is schoon van pollen en hiermee een plezierige plek voor allergie patiënten. Mocht de wind echter van de andere kant komen, heb je daar toch nog last van. Een watersportvakantie is voor hooikoortspatiënten ideaal. Kijk wel bij de boeking van een boot of deze goed geventileerd is.

 

Over het algemeen hebben de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel de hoogste pollenconcentratie. De seizoenen verschillen per provincie. Op de kaart van AllergieRadar.nl vind je een voorspelling van de komende weken per bestemming.Kies liever voor een bestemming in een stad dan op het platteland. Op het platteland is de concentratie namelijk zeker drie tot vijf keer hoger dan in de stad. In de stad bevinden zich echter rond drukke autowegen weer meer pollen dan in de buurt van rustigere wegen.

 

Vaak hebben hooikoortspatiënten nog met andere allergiën te maken, zoals huisstofmijt of allergie voor katten of honden. Mocht dit het geval zijn, kun je tegenwoordig bij verschillende vakantieparken allergievriendelijke huisjes huren. Hierin wordt niet gerookt en mogen geen huisdieren worden gehouden. Ook de bekleding van het huisje is hierbij aangepast. Heb je hier geen beschikking over, kijk dan voor je vakantie even op de site van de Astma en Allergiekoepel, zij bieden een informatie animatie om een huis allergeen arm te maken.

 

Verre reizen

 

Met hooikoorts is het geen probleem om een lange reis te maken. Hou wel rekening met een eventueel ander jaargetijde op de plaats van bestemming. Het pollenseizoen kan bij een ander land in andere maanden een hoogtepunt bereiken. Neem voldoende medicijnen mee en een artsenverklaring. Wil je zeker zijn van een allergievriendelijke vakantiebestemming? Ga dan de bergen in! Boven de 1500 meter komen nauwelijks pollen voor.

 

De site van Serena Zuiver Vakantie biedt een overzicht van de hooikoortsseizoenen in het buitenland. Enkele voorbeelden:

 

België: april tot juni. Aan de kust is de concentratie pollen lager dan in het binnenland en de Ardennen.
Frankrijk: mei-juli. Frankrijk heeft veel verschillende gebieden met elk zijn eigen bomen en planten. De pollenconcentratie verschilt dus per gebied.
Duitsland: februari-augustus. Van februari tot juni zijn de boompollen actief, van juni tot augustus de gras- en plantenpollen. De kuststreken in het Noorden hebben een korter pollenseizoen dan de westelijke en zuidelijke gebieden.
Spanje: maart-september. Het is hier minder vochtig, dus vergeleken met de landen in Centraal-Europa is de pollenconcentratie laag.

 

Zie voor meer bestemmingen de site van Serena Zuiver Vakantie. Naast de hooikoortsverwachting biedt de site handige informatie over allergie in het buitenland. In de Allergie Landen Informatie wordt per land informatie gegevens over de luchtkwaliteit en gezondheidszorg.


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter