Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

31 juli 2010

Hooikoortsplant ambrosia ontkiemt een maand later dan vorig jaar

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zaterdag 31 juli 2010

Door de koude mei en de droge omstandigheden in juni en het begin van juli ontkiemt ambrosia op diverse plaatsen ruim een maand later dan vorig jaar. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden vanaf 20 augustus ambrosiapollen in de lucht verwacht. De pollenconcentraties zullen echter net als vorige jaren nog laag tot zeer laag zijn. Door de koude winter is het wel waarschijnlijk dat veel mensen vogels gevoerd hebben zodat in relatief veel tuinen ambrosia rond deze tijd aan het opkomen is. De Europese Commissie stelt een half miljoen Euro beschikbaar voor onderzoek naar de bestrijding van ambrosia.

 

Vorig jaar kiemden de ambrosiazaden gemiddeld genomen in de eerste weken van juni. April 2009 was uitzonderlijk zacht en mei en juni waren warm. Dit jaar was april wel warm maar niet zo extreem als vorig jaar en de meimaand is sinds 1991 niet meer zo koud geweest. Het zorgde ervoor dat ambrosiazaden nog niet ontkiemden. Door de warm tot hete en zeer droge omstandigheden in juni en vooral het begin van juli werd de kieming verder vertraagd. Het gevolg is dat de meeste ambrosiazaden pas de afgelopen twee weken gekiemd zijn. Door de recente neerslag zit er voldoende vocht in de bodem en zijn de groeiomstandigheden sterk verbeterd.

 

Lees verder op www.natuurkalender.nl

 

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter