Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

3 juli 2009

Hooikoortsplant ambrosia komt op

De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn binnengekomen op www.natuurkalender.nl. Volgens de pollenplanner op AllergieRadar.nl komen de pollen van de ambrosia vanaf het einde van augustus tot eind september in de lucht. Uit een recente publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bleek dat 16% van de hooikoortspatiënten positief voor ambrosiapollen was in een bloedtest. Of deze patiënten ook allergieklachten krijgen bij blootstelling aan ambrosiapollen is nog onduidelijk.

 

foto ambrosia kiemplant

Ambrosia is een van de vervelendste hooikoortsplanten ter wereld. Het pollen van ambrosia is sterker allergeen dan de graspollen die tot nu toe in Nederland de meeste hooikoortsklachten veroorzaken. Dit betekent dat er minder ambrosiapollen per kubieke meter lucht nodig zijn dan graspollen om dezelfde hoeveelheid hooikoortsklachten te veroorzaken. Het aantal ambrosiapollen dat de afgelopen jaren door de twee pollentelstations in Nederland, het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden en het Elkerliek ziekenhuis te Helmond zijn aangetroffen is echter nog zeer laag waardoor de plant nog maar zeer beperkt overlast veroorzaakt.

 

Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal pollen dat jaarlijks in ons land wordt aangetroffen is nog zeer laag maar daar zou door de stijgende temperaturen verandering in kunnen komen. Door de koudste winter is er waarschijnlijk veel vogelvoer verkocht. Veel vogelvoer is verontreinigd met ambrosiazaden waardoor ambrosia in veel tuinen tevoorschijn kan komen.

 

Geef ambrosiawaarnemingen door
Om beter zicht te krijgen op waar ambrosia allemaal voorkomt roepen we iedereen die ambrosia aantreft op om hun waarneming door te geven op www.natuurkalender.nl. De meeste mensen zullen ambrosia niet zo makkelijk herkennen, zeker niet als ze nog kleine kiemplantjes zijn. Daarbij kunnen bijvoet en boerenwormkruid ook voor ambrosia aangezien worden. Om de herkenning wat te vergemakkelijken kun je onderstaand filmpje bekijken.

Om dit flashobject te kunnen bekijken moet uw browser javascript ondersteunen en heeft u een recente versie Flash Player nodig.

 

Om het risico voor verdere uitbreiding van ambrosia in Nederland te bepalen werkt De Natuurkalender in opdracht van de Plantenziektenkundige Dienst van het Ministerie van LNV momenteel aan een toekomstschets voor ambrosia. De resultaten van deze toekomstschets zullen in de loop van de zomer bekend gemaakt worden.

 

Bekijk hier meer hooikoortsveroorzakende pollen

 

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender (www.natuurkalender.nl)

 

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter