Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

5 juli 2010

Hooikoortsklachten door bijvoet verwacht

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 4 juli 2010

Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zal de komende dagen vanuit het zuidoosten in heel het land de bijvoet in bloei komen. Naar schatting tussen de vijf en zeven procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor het bijvoetpollen en zal de komende weken last hebben van extra hooikoortsklachten.

bijvoet_paul_busselenBijvoet (Foto: Paul Busselen)In de loop van juli neemt normaal gesproken de graspollenconcentratie in de atmosfeer af. Voor de meeste hooikoortspatiënten betekent dit dat de ergste overlast voorbij is. De mensen die gevoelig zijn voor de kruidachtige plant bijvoet moeten echter nog wat langer geduld hebben. De Pollenplanner op www.allergieradar.nl verwacht de eerste bijvoetpollen vanaf maandag 5 juli in het midden en noorden van Limburg in de atmosfeer. Een week later zullen de pollen in heel Nederland in de lucht zitten.

Tussen 25 juli en 15 augustus is de kans op hoogste pollenconcentraties het grootst. In het zuiden van het land zal naar verwachting rond 17 augustus het pollenseizoen van bijvoet weer voorbij zijn. Het noorden moet tot het einde van augustus wachten.

 

Invloed van de droogte
Bijvoet staat vooral op plaatsen waar de grond verstoord is. Bermen en bouwterreinen zijn favoriete groeiplaatsen. Door de droge en (zeer) warme omstandigheden in ons land verdrogen veel kruidachtige planten. De bermen worden snel geel en de bladeren en bloemen verwelken. Als veel bijvoetplanten verdrogen kan dat voor lagere pollenconcentraties dan normaal zorgen. Het KNMI voorspelt voor de komende tien dagen maar zeer beperkte hoeveelheden neerslag.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Foto: Paul Busselen, K.U. Leuven


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter