Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

21 april 2011

Het graspollenseizoen begint!

Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl op donderdag 21 april 2011

 

De afgelopen dagen zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond de eerste graspollen aangetroffen in de pollenvangers. Ook zijn de vroegbloeiende grassoorten in bloei gezien. Het graspollenseizoen begint hiermee bijna twee weken eerder dan de gemiddelde start in de afgelopen tien jaar en zelfs een maand eerder dan vorig jaar. Naast de grassen komen ook de kruiden weegbree en zuring in bloei, maar veruit de meeste hooikoortspatiënten hebben last van graspollen. De Pollenplanner verwacht vanaf half mei de hoogste graspollenconcentraties.

 

vossenstaart Figuur 1. Bloeiende VossenstaartDe berkenbomen met hun katjes hebben de afgelopen weken uitbundig gebloeid en daarbij veel pollen geproduceerd. De berkenpollenconcentratie was de afgelopen dagen mede onder invloed van de zomerse weersomstandigheden daardoor nog hoog. De gemiddelde maximale klachtenscore op Allergieradar.nl liep geregeld op naar 6 en soms naar de waarde 8 (op een schaal van 1: geen klachten tot 10: maximale klachten). Alsof dat voor hooikoortspatiënten nog niet erg genoeg is, komen nu ook al de vroegbloeiende grassoorten, zoals grote vossenstaart en kropaar in bloei. Door de (zeer) hoge temperaturen gaat de ontwikkeling van grassen snel. De afgelopen tien jaar begon het graspollenseizoen in Leiden gemiddeld op 7 mei. Vorig jaar begon het seizoen door de zeer koude winter en de zeer koude meimaand extreem laat. Toen begon het seizoen pas op 30 mei.

 

Vanaf half mei hoofdseizoen

pollenplannerverwachting21aprilFiguur 2. Pollenplannerverwachting voor 21 april van de start van het graspollenseizoen in NederlandEen maat voor de start van het pollenseizoen is het moment waarop het aantal getelde pollen één procent is van het totale aantal pollen in een jaar. De Pollenplanner op Allergieradar.nl maakt op basis van historische pollentellingen, in combinatie met het weer uit de voorgaande maanden en de weersverwachtingen dagelijks automatisch een verwachting van wanneer waar in Nederland de één procent grens bereikt wordt. Op 21 april werd die grens bereikt in Zuid-Limburg en Zeeland (Figuur 2) en op 6 mei zal ook het uiterste noorden van Nederland de één procent grens bereiken. De Pollenplanner berekent dat vanaf half mei in het zuiden van het land een kwart van de pollen geteld is. Hiermee breekt het hoofdseizoen aan. Dit is de periode met de grootste kans op hoge graspollenconcentraties. De pollenconcentratie kan echter bij gunstige weersomstandigheden ook al ruim voor half mei tot hoge waardes oplopen.

Start weegbree en zuring, einde berk

De Pollenplanner geeft ook aan dat in de zuidelijke helft van Nederland de één procent grens voor weegbreepollen al bereikt is en dat deze grens ook voor zuringpollen bereikt gaat worden. Deze pollen kunnen bij een kleiner deel van de allergiepatiënten klachten veroorzaken. Tot slot goed nieuws: de Pollenplanner geeft aan dat het berkenpollenseizoen de komende dagen op zijn einde loopt. In het noorden uiteraard later dan in het zuiden van het land.


Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter