Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

24 januari 2012

Hazelaar in beeld

Op de website www.natuurkalender.nl komen al sinds het prille begin van dit jaar de eerste waarnemingen van bloeiende hazelaarstruiken binnen. De bloei van deze struik is elke keer een van de eerste tekenen van het naderende voorjaar. In dit bericht willen we deze vroege voorjaarsbloeier eens onder de loep nemen.


Figuur 1. Hazelaar katjes voor de bloei Figuur 1. Hazelaar katjes voor de bloei

 

Hazelaarkatjes voor de bloei

 

De hazelaar heeft gescheiden mannelijke en vrouwelijke bloempjes. De mannelijke bloempjes zitten met tientallen bij elkaar gerangschikt in een katje. Voordat deze bloempjes gaan bloeien, zitten ze dicht opeen gepakt en de katjes zijn dan stug en grijsbruin (Figuur 1). 

hazelaar bijna in bloei Figuur 2. De hazelaar katjes gaan open.

 

De pollenkorrels ontwikkelen zich in de helmknoppen

 

Een bloempje bestaat uit een katjesschub en 6-10 meeldraden. De meeldraden hebben helmknoppen waarin zich de pollenkorrels ontwikkelen. Door zonneschijn en warmte gaan de pollenkorrels rijpen en worden de katjes geler en slapper. De bloempjes komen losser van elkaar te hangen (Figuur 2).

figuur 3 Hazelaar katjes met bloempjes die vol zitten met meeldraden waarvan de helmknoppen onder de katjesschubben vandaan komen.Bloempjes vol met meeldraden

 

In de helmknoppen zal het pollen verder rijpen en daarbij worden de helmknoppen steeds dikker: zo dik dat ze buiten de katjesschubben uitsteken (zie de vergroting van figuur 3).

figuur 4. katjeschub van de hazelaar Figuur 4. Een katjeschub van de hazelaar met rijpe helmknoppen. De pijl wijst naar een openbarstende helmknop waar de rijpe pollenkorrels uitpuilen.

Pollen als gele knikkertjes

 

Wanneer we zo’n katjesschub met de daaraan vastzittende meeldraden uit het katje los prepareren en onder een microscoop bekijken zijn de dikke helmknoppen van de meedraden heel goed zichtbaar. Onder invloed van de warmte van de lamp van de microscoop barst een van de helmhokken open (zie gele pijl) en kunnen we het pollen als gele knikkertjes naar buiten zien komen (Figuur 4).

figuur 5 Figuur 5. Vrouwelijk bloempje van de hazelaar. De pijl wijst naar de rode stijlen. (Klik om te vergroten)

 

2,5 miljoen pollenkorrels

 

Uit één zo’n helmknop komen een paar duizend pollenkorrels. Een ruwe berekening leert dat een hazelaarkatje zo’n 2,5 miljoen pollenkorrels kan produceren. Dit pollen wordt met de wind meegenomen en het doel is het vinden van een vrouwelijk bloempje dat met haar rode stijlen naar buiten wappert (Figuur 5).

Als een pollenkorrel landt op een van deze stijlen kan vervolgens de eicel in de stamper bevrucht worden. Hieruit kan zich een hazelnoot ontwikkelen zoals die in het vroege najaar duidelijk zichtbaar zijn aan de struiken.

 

Het zal duidelijk zijn dat de enorme hoeveelheid pollen nodig is om de kans op een bevruchting te vergroten. Maar een bijkomstigheid daarvan is dat luchtwegen en ogen van mensen ook veelvuldig in contact komen met dit pollen. Gevoelige mensen kunnen na contact met pollen hooikoortsklachten ontwikkelen, een ongewenst effect van het in oorsprong nuttige pollen.

 

MeerTerug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter