Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

19 december 2010

Gunstige afsluiting 2010 voor hooikoortspatiënten

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 19 december 2010

De kans is groot dat hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen een hooikoortsvrije afsluiting van 2010 gaan meemaken. Door de vrij koude november gevolgd door een tot nu toe zeer koude december en de verwachtingen voor aanhoudende vorst zullen de vroege elzen en hazelaars niet voor het einde van het jaar in bloei komen.

 

Hazelaar in bloei op 7 december 2009 Foto: Arnold van VlietHazelaar in bloei op 7 december 2009 Foto: Arnold van VlietHazelaar in bloei op 7 december 2009 in Wageningen (foto: Arnold van Vliet)Het grootste deel van de hooikoortspatiënten denkt bij hooikoortsklachten pas aan de maanden april, mei en juni. Dat is het moment waarop achtereenvolgens berken en grassen in bloei staan en hun pollen vrijlaten. Een flink deel van de hooikoortspatiënten is echter ook gevoelig voor het pollen van els. De van oorsprong in Nederland voorkomende elzen bloeien normaal gesproken in de periode eind januari tot en met het einde van maart met de meeste pollen in februari. We hebben echter meer dan dertig verschillende elzensoorten in ons openbaar groen aangeplant. Een deel van die elzen komt bij een warme november en/of december al vanaf halverwege december in bloei. Het pollen dat dan vrij komt kan ook al hooikoortsklachten veroorzaken.

Zeer koud begin december

Dit jaar is november vrij koud geweest, 0,4 °C kouder dan normaal. De eerste helft van december ligt ruim vier graden onder de normaal en in de meerdaagse verwachting komen de minimumtemperaturen niet boven het vriespunt uit. Op basis van een analyse van de dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum concluderen we dat in december de pollenproductie op gang lijkt te komen in de eerste dagen nadat de gemiddelde dagtemperatuur rond de 10°C ligt. Op basis van de huidige verwachtingen lijkt dat er voorlopig nog niet in te zitten.

Pollen hazelaar in december

Naast elzen kunnen ook hazelaars in december al in bloei komen al komt het minder vaak voor. Vorig jaar bloeiden op een aantal plaatsen net voor de vorstperiode al enkele hazelaars. Waarschijnlijk profiteerden die van de extreem hoge temperaturen in november. Gezien de recente, huidige en verwachte weersomstandigheden verwachten we dit jaar echter geen hazelaarpollen meer. Zodra de gemiddelde temperatuur echter flink op gaat lopen dienen hooikoortspatiënten alert te zijn.

Allergieradar

kaart allerieradarOp Allergieradar.nl registreren hooikoortspatiënten de mate van hun hooikoortsklachten. We roepen hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor els en hazelaar op om (weer) te beginnen om regelmatig en liefst dagelijks hun klachtenniveau door te geven. We krijgen dan een beter beeld van wanneer en in welke mate het pollen van elzen en hazelaars in verschillende delen van het land hooikoortsklachten gaan veroorzaken. In de figuur hiernaast staat het huidige gemiddelde klachtenniveau weergegeven (actuele klachtenscore op 19 december=2; 1 is geen klachten, 10 is maximale klachten).

 

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University

 

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter