Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

20 mei 2011

Graspollenseizoen van start met weinig hooikoortsklachten

De nieuwe zelfdiagnose mogelijkheden van Allergieradar.nl laten zien waarom 


Persbericht uitgegeven door AllergieRadar.nl op 20 mei 2011

 

De graspollenconcentratie was de afgelopen dagen opvallend laag. De oorzaak hiervan was vermoedelijk het bewolkte weer en de extreme droogte. Het gevolg was dat de door hooikoortspatiënten doorgegeven klachtenscores op Allergieradar.nl, ondanks de start van het graspollenseizoen, beduidend lager waren dan in de weken daarvoor. Vanaf vandaag kunnen hooikoortspatiënten op Allergieradar.nl hun eigen klachtenverloop vergelijken met de dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze kunnen daarmee meer inzicht verkrijgen bij welke pollensoorten en bij welke pollenconcentraties zij klachten ontwikkelen.

 

De vernieuwde site van Allergieradar.nl biedt naast de landelijke nu ook regionale gemiddelde klachtenscores. Patiënten kunnen vanaf nu met elke mobiele telefoon met internetverbinding hun klachtenscores doorgeven en gratis de gemiddelde (regionale) klachtenscores bekijken.

 

thumbnail_grasbloei_foto: arnold_vanvlietDe kans is groot dat veel hooikoortspatiënten de afgelopen dagen gedacht hebben dat het pollenseizoen al weer voorbij was, omdat ze minder klachten ervaren dan normaal halverwege mei. Daar waar de gemiddelde klachtenscores eind april en begin mei als gevolg van de zeer hoge pollenconcentraties op de waarde 6 en soms zelfs 7 kwamen (op een schaal van 1 geen klachten tot 10 zeer ernstige klachten) lag de klachtenscore de afgelopen dagen soms lager dan 4. De reden voor het geringe aantal klachten is dat de graspollenconcentratie de afgelopen dagen opvallend laag was.

 

Patiënten analyseren zelf hun klachten 

Voor patiënten is het vaak moeilijk te begrijpen waarom ze veel of juist weinig klachten ervaren. Via de site Allergieradar.nl kunnen ze nu voor elke willekeurige tijdsperiode een grafiek genereren waarin naast de zelf doorgegeven klachtenscores voor neus-, oog- of longklachten de pollentellingen van de soorten die hooikoortsklachten kunnen veroorzaken getoond worden. Patiënten kunnen hiermee zelf analyseren welke pollen, bij welke concentraties, de problemen veroorzaken, mits ze zelf hun eigen klachtenscores doorgeven

 

Het doorgeven van de klachtenscores is nu nog makkelijker doordat het ook gratis via elke mobiele telefoon met internetverbinding gedaan kan worden. Je hoeft hiervoor geen speciale Apps te downloaden. Op de mobiele Allergieradar.nl zijn ook de klachtenoverzichten zichtbaar. Naast de landelijke gemiddelde klachtenscore wordt voor vijf regio's de gemiddelde klachtenscore getoond. Een score wordt pas getoond indien er in die regio die dag meer dan vijf scores gemeld zijn. De regionale scores verschijnen ook op de normale website.

 

Pollenplanner toont welke pollensoorten klachten veroorzaken 

Tegelijkertijd wordt in de mobiele kaart vanaf nu automatisch aangegeven welke pollensoorten op dat moment problemen kunnen veroorzaken. De informatie is rechtstreeks afkomstig uit de Pollenplanner. Door een verbeterd kleurgebruik in de Pollenplanner wordt sneller duidelijk hoe ver het pollenseizoen van de verschillende pollensoorten gevorderd is. De Pollenplanner geeft aan dat in het zuiden het hoofdseizoen van de graspollen al begonnen is. Op de Waddeneilanden wordt dat moment pas op 7 juni bereikt.

 

De vernieuwingen aan de mobiele en reguliere Allergieradar.nl bieden patiënten meer informatie en gemak. De onderzoekers dr. Letty de Weger van het LUMC en dr.ir. Arnold van Vliet van Wageningen University hopen dat de verbeteringen patiënten stimuleren om frequenter hun eigen klachtenscores door te geven. Hiermee neemt de kwaliteit van de data nog verder toe waarmee de hooikoortsverwachtingen in de toekomst verder verbeterd kunnen worden.


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter