Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

2 juli 2009

Graspollenseizoen tot nu toe

Veel allergiepatiënten hebben last van graspollen. Graspollen komen in een relatief lange periode in de lucht voor. Dit komt omdat er ruim 150 soorten gras in Nederland voorkomen die elk in een verschillende periode in bloei komen. Dit jaar begonnen de eerste grassen, waaronder de vossenstaart, eind april te bloeien en op 30 april werden bij de pollentellingen van het LUMC de eerste aantalen boven de 10 pollen/m3 geteld (zie de blauwe kolommen in figuur 1, klik voor vergroting).

 

grafiek graspollen en klachten Figuur 1. De dagelijkse pollenaantallen in de lucht geteld door het LUMC en de gemiddelde maximale klachtenscore geregistreerd door de allergieradar tot 25 juni 2009

Op 13 mei werd de website allergieradar.nl gelanceerd en konden allergiepatiënten hun klachten doorgeven (zie de rode lijn in figuur 1). Hoewel de pollenconcentraties nog vrij laag waren (lager dan 30 pollen/m3) bleken de patiënten al redelijk veel klachten te ervaren (gemiddelde klacht boven 5).

 

Tijdens het pinksterweekend was het weer erg zonnig en droog. Prima weer voor de grassen om veel pollen te produceren! We zagen in dit weekend dan ook hoge pollenconcentraties in de lucht en ook de allergieklachten bereikten een hoogtepunt (gemiddelde maximale klacht van 7,6).

 

In juni komen zeer veel verschillende grassen in bloei en kunnen hoge pollenconcentraties in de lucht voorkomen. Door de variatie in het weer zagen we wisselende hoeveelheden in de dagelijkse pollentellingen. De hoge aantalen van eind mei werden niet geëvenaard. De klachten die geregistreerd werden op de allergieradar in juni kwamen sterk overeen met de hoeveelheid pollen die in het LUMC is geteld (zie figuur 1)


 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter