Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

28 mei 2010

Graspollenseizoen begint ‘eindelijk'

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender en Allergieradar.nl op vrijdag 28 mei 2010.

Veel hooikoortspatiënten denken dat ze dit jaar veel minder last hebben van hun klachten dan andere jaren. Uit de dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond blijkt echter dat er tot nu toe nog nauwelijks graspollen in de lucht zweefden en dat het echte graspollenseizoen pas deze dagen gaat beginnen.

In de periode van 1 januari tot 27 mei werden door het LUMC in de periode 1997 tot en met 2009 gemiddeld 570 pollen geteld. Nu heeft het LUMC er pas 16 geteld. Sinds 1997 is dat nog niet zo weinig geweest. Bij het Elkerliek zijn er sinds 1 januari ruim 70 graspollen geteld. Ook dit is nog zeer laag ten opzichte van de afgelopen jaren.

 

Pollenplanner afbeelding van vrijdag 28 mei Figuur 1: Pollenplanner verwachting voor start van graspollenseizoen in Nederland op vrijdag 28 mei 2010.Pollenplanner
Het lage aantal pollen dat waargenomen is komt goed overeen met de verwachtingen die de Pollenplanner op Allergieradar.nl dagelijks automatisch produceert op basis van het weer uit de voorgaande maanden en de weersverwachtingen. Momenteel is alleen in het zuiden van het land de 1 procent grens van het totaal aantal verwachte pollen dit jaar bereikt (zie Figuur 1). In Leiden wordt die grens op 29 mei bereikt. In de afgelopen jaren was dit gemiddeld in de eerste week van mei. In het uiterste noorden van het land zal de 1 procent grens pas naar verwachting op 9 juni bereikt worden.

 

De Pollenplanner laat ook zien dat in het zuiden van het land het berkenpollenseizoen voorbij lijkt te zijn maar dat het seizoen in het noorden nog een paar dagen aanhoudt.
De graspollen zullen de komende weken bij de meeste hooikoortspatiënten klachten veroorzaken. Voor een kleiner deel van de patiënten zal ook het pollen van zuring en weegbree voor klachten gaan zorgen. De Pollenplanner laat zien dat het pollenseizoen voor deze soorten ook begonnen is (weegbree) of in grote delen van het land nog gaat beginnen (zuring).

 

Relatief lage klachtenscore
Door het lage aantal graspollen in de lucht bleef ook de gemiddelde klachtenscore op Allergieradar de afgelopen dagen relatief laag voor de tijd van het jaar. Vorig jaar, bij de lancering van Allergieradar.nl bereikte de gemiddelde klachtenscore waardes van 6 en zelfs 7. De afgelopen dagen lag de score rond de 3 en 4. De verwachting is dat de score de komende dagen op zal lopen omdat op steeds meer plaatsen de graspollenconcentratie in de lucht zal toenemen.
Om de hooikoortsverwachtingen te verbeteren is het belangrijk om te begrijpen hoeveel klachten hooikoortspatiënten ervaren en hoe het aantal graspollen, de weersomstandigheden en andere factoren het klachtenniveau beïnvloeden. Het Leids Universitair Medisch Centrum en Wageningen Universiteit roepen hooikoortspatiënten op om via Allergieradar hun klachtenniveau te rapporteren. Naast de bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek dragen de waarnemingen ook gelijk bij aan het direct informeren van patiënten en artsen over de actuele klachtenscores. Er wordt nu nog een nationale gemiddelde klachtenscore weergegeven onder in de kaart maar zodra we dagelijks meer meldingen krijgen kunnen we ook de situatie per regio bepalen.

 

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen Universiteit en Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum. Beiden actief in Allergieradar.nl

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter