Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

27 april 2011

Geel stof

Het aanhoudende mooie, droge weer gedurende de paasdagen heeft geleid tot veel pollen in de lucht van zowel de bomen als de grassen en kruiden. Hierdoor hebben veel allergiepatiënten last gehad van hooikoortssymptomen. De gemiddelde maximale klachtenscore op allergieradar.nl liep op tot 7 (op een schaal van 1 tot 10).

 

auto_met_geel_stof_op_het_dakFig. 1 Auto met geel stof op het dak.

 
Weerkundigen gaven aan dat er Saharazand uit Libië en Algerije in de atmosfeer is opgenomen en mogelijk via de Middellandse Zee, Spanje en Frankrijk richting België en Nederland vervoerd kan worden. Dit Saharazand zou boven ons land kunnen neerdalen en voor stoflaagjes zorgen. Echter, wanneer het stof op de auto's in de omgeving van Leiden onder de microscoop wordt bestudeerd zien we dat er voornamelijk pollenkorrels in het stof aanwezig zijn. Alle pollensoorten die de afgelopen week door het Leiden Universitair Medisch Centrum in de lucht zijn waargenomen (figuur 2) zien we terug in het stof van de auto, en doordat het niet regent blijft het pollen daarop liggen. De pollenkorrels die in grote aantallen aan de lucht zijn afgegeven, zakken langzaam uit en vormen het gele laagje stof dat we vooral op auto's kunnen waarnemen. Het wachten is op een flinke regenbui. Hierdoor wordt het pollen uit de lucht verwijderd en spoelt het weg in de grond. 

 

  microscopische_opname_geel_stof Fig.2 Microscopische opname van het gele stof. De witte pijlen geven pollenkorrels aan.Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter