Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

14 februari 2011

Elzenpollenconcentratie kan snel toenemen

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 13 februari 2011

Zodra de komende dagen de weersomstandigheden verbeteren en de zon erbij komt zullen de zwarte elzen massaal in bloei komen en hun pollen in de lucht loslaten. Pollenconcentraties kunnen onder gunstige omstandigheden oplopen tot bijna tweeduizend pollen per kubieke meter lucht en dan bij hooikoortspatiënten flinke overlast veroorzaken.

Tijdens de hoge temperaturen half januari hadden we in Nederland te maken met een eerste elzenpollenpiek. De concentratie liep bij het Leids Universitair Medisch Centrum op tot bijna tweehonderd pollen per kubieke meter. Het ging toen om vroegbloeiende en niet inheemse elzen zoals de Kaukasische els (Alnus subcordata) en de Alnus x spaetthi. Deze laatste wordt veelvuldig aangeplant als laanboom en is ontstaan uit een kruising tussen de Japanse els (Alnus japonica) en de hiervoor genoemde Kaukasische els. Door de koude december kwamen ze pas halverwege januari vol in bloei te staan.

 

zwarte_elsZwarte Els. Foto: L.A. de Weger

 

 

 Doordat de gemiddelde temperatuur deze maand al ruim drie graden hoger is dan normaal en januari ook vrij zacht was gaat de ontwikkeling van de van oorsprong in Nederland voorkomende zwarte els op dit moment erg snel. Op diverse plaatsen bloeien de eerste exemplaren, maar we verwachten mede op basis van de Natuurverwachting van De Natuurkalender dat de overgrote meerderheid de komende dagen in bloei zal komen.

 

Door de langdurige regen in de afgelopen dagen waren de bloeiomstandigheden voor de els niet optimaal. De temperaturen zijn ruim boven normaal. Zodra het droog wordt en zeker als de zon erbij komt kunnen de elzen snel in bloei komen en zeer hoge hoeveelheden pollen produceren. Uit de dagelijkse pollentellingen die het Leids Universitair Medisch Centrum al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw uitvoert blijkt dat de concentratie onder gunstige omstandigheden kan oplopen tot bijna tweeduizend pollen per kubieke meter lucht. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor elzenpollen zullen dan flinke overlast ervaren. Om beter inzicht te krijgen in hoe hooikoortspatiënten op elzenpollen reageren vragen we ze om dagelijks de mate van klachten die ze ervaren door te geven op www.allergieradar.nl.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven

 

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter