Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

12 juni 2009

Eerste onderzoeksresultaten AllergieRadar

In de eerste dagen na de lancering hebben zich ruim duizend mensen geregistreerd. Uit de eerste analyse blijkt dat gemiddeld 75 mensen per dag hun klachten doorgeven. Op slechte hooikoortsdagen loopt het aantal mensen dat klachten doorgeeft op tot ruim 150.

Analyse

Uit de eerste analyses blijkt dat hooikoortspatiënten gemiddeld genomen de neusklachten als het meest ernstig ervaart, gevolgd door de ogen en dan de longen. Figuur 1 geeft het dagelijkse verloop van de gemiddelde klachtenscore voor neus, longen en ogen. De figuur geeft ook het gemiddelde weer van de maximale klachtenscore die mensen doorgeven. Dit houdt in dat per persoon elke dag wordt bepaald wat de maximale doorgegeven score is. Die wordt dan gemiddeld.

 

grafiek klachten aan neus, oor, longen

Figuur 1: Verloop van het gemiddelde aantal maximale klachten, longklachten, neusklachten en oogklachten.(klik voor vergroting)

 


 

De gemiddelde maximale klachtenscore in de periode 11 mei tot en met 7 juni is uitgekomen op 5,8. De maximale score was 7,7 op zondag 31 mei. Zaterdag 16 mei scoorde met 4,8 het laagste. De gemiddelde maximale klachtenscore wordt sinds afgelopen weekend nu ook standaard in de kaart op de website getoond.

Graspollen duidelijk veroorzaker van klachten

Een belangrijke doelstelling van het onderzoek dat gekoppeld is aan Allergieradar.nl is het bepalen onder welke omstandigheden er zich welke mate van hooikoortsklachten voordoen. Voor een eerste analyse hebben we de gemiddelde maximale klachtenscore per dag uitgezet tegen het aantal graspollen en zuringpollen dat dagelijks geteld is door het Leids Universitair Medisch Centrum.

 

grafiek relatie pollen en klachten

Figuur 2: Relatie tussen gemiddelde klachtenscore en het aantal graspollen dat geteld is door het LUMC.(klik voor vergroting)

 


 

Hieruit blijkt dat zuring geen verklaring geeft voor de variatie in klachtenscore. Het aantal graspollen laat echter een zeer duidelijk verband met de doorgegeven klachten zien (zie Figuur 2). Als het gevonden verband ook de komende tijd blijft bestaan dan zouden we op basis van de pollentellingen een schatting kunnen maken van de gemiddelde klachtenscore.

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter