Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

9 juli 2011

Bijvoetpollen in de lucht

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 8 juli 2011

 

Voor hooikoortspatiënten die last hebben van bijvoetpollen breekt nu de periode aan waarin ze klachten kunnen gaan krijgen. De pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de afgelopen dagen het eerste pollen aangetroffen. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht vanaf vandaag de start van het bijvoetpollenseizoen. Eind augustus is de overlastperiode naar verwachting weer voorbij.


bijvoet_paul_busselenBijvoet (foto: Paul Busselen)Hooikoortspatiënten kunnen naast klachten van gras-, weegbree- en zuringpollen nu ook last gaan krijgen van bijvoetpollen. De eerste planten komen rond deze tijd in bloei. De groeisnelheid van de bijvoetplanten gaat redelijk gelijk op met die van de voorgaande tien jaar. In de laatste week van juni en de eerste week van juli komt normaal gesproken het eerste bijvoetpollen in de pollenval bij het LUMC. Gemiddeld worden er rond de 500 pollen per jaar gevangen door de pollenval. De pollenval van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmand vangt beduidend minder bijvoetpollen. Daar worden gemiddeld maar 200 pollen per jaar aangetroffen. De pollenconcentraties kunnen lokaal dus zeer sterk verschillen wat ook de hoeveelheid klachten die patiënten ervaart beïnvloedt.

 

Veel hooikoortspatiënten weten niet of ze last hebben van bijvoetpollen of in welke mate het hun klachten veroorzaakt. Allergieradar.nl biedt nu een mogelijkheid om daar achter te komen. Door dagelijks het eigen klachtenniveau door te geven kan men achteraf de klachtenontwikkeling vergelijken met het waargenomen aantal pollen van bijvoet en het pollen van de andere hooikoortsplanten.


thumbnail_bijvoetstart20110709Verwachte start bijvoetpollenseizoen (bron: Allergieradar.nl)De Pollenplanner van Allergieradar.nl voorspelt op basis van de temperatuurontwikkeling in de afgelopen maanden dat het bijvoetpollenseizoen morgen in het zuiden van het land begint. In het uiterste noorden van het land is dat pas aankomende woensdag. Het moment waarop de hogere concentraties verwacht kunnen worden zal pas vanaf 1 augustus in het zuiden van het land zijn en 6 augustus in het noorden.

Het is nog onduidelijk of de droogte in het voorjaar invloed zal hebben op de hoeveelheid pollen dat geproduceerd gaat worden. De verwachting is dat bijvoet wel profiteert van de regen in de afgelopen weken en goed tot ontwikkeling komt.


Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Paul Busselen, K.U. Leuven; kaartje: Allergieradar.nl

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter