Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

12 april 2012

Berkenpollen seizoen komt langzaam op gang

De Pollenplanner geeft aan dat in het zuidelijke deel van Nederland de berkenbomen volop kunnen bloeien, maar door de huidige frisse temperatuur en het regenachtige weer worden nog niet echt hoge pollenconcentraties in de lucht bereikt. De tellingen van berkenpollen in Leiden zijn nog steeds betrekkelijk laag. In Helmond werden al wel wat hogere berkenpollen concentraties gemeten.

Na de zeer warme maart is april zeer koel begonnen. Dit heeft zijn weerslag op de ontwikkeling van de berkenbomen. De berken komen maar heel geleidelijk aan in bloei en er zit een grote variatie in het moment waarop individuele bomen in bloei komen. Het gevolg is dat de berkenpollen niet gelijktijdig vrij komen waardoor de pollenconcentratie in de lucht niet snel op loopt. Het regenachtige weer van de afgelopen dagen droeg er daarnaast aan bij dat de pollenconcentraties betrekkelijk laag bleven. Het Elkerliek ziekenhuis registreerde nog waardes tot 48 pollen per kubieke meter lucht. Bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kwam de concentratie niet boven de 20 pollen per kubieke meter uit.

 

pollen-tellingen

In de figuur is het verloop van de elzen- en berkenpollenconcentraties en de gemiddelde maximale klachtenscore te zien vanaf half februari tot 9 april van dit jaar. Toen begin maart grote concentraties elzenpollen in de lucht verschenen, zagen we de klachtenscores oplopen. Rond 20 maart nam het aantal elzenpollen in de lucht af en daarna zagen we de eerste berkenpollen verschijnen. Door het nog relatief lage aantal berkenpollen in de lucht varieerde de gemiddelde maximale klachtenscore de afgelopen dagen tussen de 4 en 5. In de voorgaande jaren liep de gemiddelde klachtenscore tijdens het berkenpollenseizoen op tot de waarde 7. De pollenconcentratie bereikte vorig jaar in Leiden maxima van ruim 250 pollen per kubieke meter lucht en in Helmond zelfs 1600 pollen per kubieke meter. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl is zowel in Helmond als in Leiden het hoofdseizoen van het berkenpollenseizoen begonnen. Dit betekent dat de pollenconcentraties snel op kunnen lopen als de weersomstandigheden gunstig zijn.

Voor het wetenschappelijk onderzoek aan de hooikoortsklachten die verzameld worden via de AllergieRadar is het van groot belang dat er zoveel mogelijk dagelijkse klachten worden ingestuurd. Het aantal binnengekomen hooikoortsklachten ligt dit jaar ruim 35 procent hoger dan vorig jaar. Dat is goed nieuws en we hopen dat deze trend zich in de rest van het jaar zal doorzetten.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, Wageningen University


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter