Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

23 maart 2012

Berkenpollen in aantocht

Veel mensen die last hebben van de elzen en hazelaarpollen weten het al: na de pollen van de els en hazelaar komen de pollen van de berk. Na een erg vroege start van het elzenpollenseizoen, doordat de eerste vroege individuen al rond de kerst gingen bloeien, heeft de vorstperiode in januari er voor gezorgd dat de meeste elzen rond pas eind februari hun pollen de lucht instuurden. Inmiddels zijn de meeste elzen en hazelaar struiken uitgebloeid en richt het vizier zich op de berkenbomen.

 

berkenkatjesFig. 1. Onrijpe berkenkatjes in de buurt van Leiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het ogenblik zijn er nog geen berkenpollen in de lucht en de katjes van de berkenbomen zijn nog gedrongen (Fig.1). Er is nog enkele dagen mooi weer nodig om de katjes tot bloei te brengen. Omdat het de komende dagen zonnig en warm weer wordt, kan dit proces echter snel gaan. Afgelopen week werd op de Allergieradar site al gewaarschuwd voor klachten van de berk. De waarschuwing was misschien wat voorbarig maar de Pollenplanner geeft aan dat op 26 maart de eerste berkenbomen in het zuiden van het land in bloei komen en op 31 maart in het gehele land. Hooikoorts­patiënten die last van berkenpollen hebben moeten daar dus rekening mee houden. Het is niet mogelijk een precieze verwachting te geven maar we verwachten op basis van de Pollenplanner dat tussen 5 en 18 april de meeste berkenpollen in de lucht voorkomen. De Pollenplanner verwacht dat 1 mei het berkenpollen seizoen in het gehele land voorbij is. Vanaf 26 april worden de eerste graspollen in het in het zuidoosten van het land verwacht.

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter