Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

14 april 2009

Berken bloeien: pollen in de lucht

berkHet tijdstip waarop de berk gaat bloeien hangt af van de gemiddelde temperatuur in de maanden februari en maart. In vroege jaren kan de berk al rond 20 maart gaan bloeien; in late jaren pas eind april. Dit jaar ligt dus een beetje in het midden. De rode lijn in de onderstaande figuur geeft het aantal berkenpollen weer dat afgelopen week door het LUMC geteld werd. Het grootste aantal (148) werd op 6 april gevonden. Onder de juiste omstandigheden (droog en niet te koud) kan de concentratie berkenpollen plaatselijk oplopen tot meer dan 2.000 per kubieke meter lucht. Het grijze vlak in de grafiek geeft de gemiddelde wekelijkse concentratie berkenpollen in de jaren 90 van de vorige eeuw weer. Uit de figuur blijkt duidelijk dat dit jaar, net als vorig jaar (zie Natuurbericht van 17 april 2008) iets later is dan gemiddeld in de jaren 90 het geval was. Vorig jaar was dit te wijten aan de koele start van april; dit jaar aan het koude begin van het jaar.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. Hooikoorts is een seizoensgebonden overgevoeligheidsreactie op pollen (stuifmeelkorrels) van één of meer soorten planten en bomen. De Natuurkalender onderzoekt wanneer welke allergene pollen producerende soorten hun pollen verspreiden. Hiervoor maakt De Natuurkalender gebruik van de pollentellingen van de twee pollentelstations in Nederland, maar ook van bloeiwaarnemingen die mensen doorgeven. Met behulp van deze informatie probeert De Natuurkalender te voorspellen wanneer welke pollen in de lucht komen, zodat hooikoortspatiënten op tijd hun medicijnen in kunnen nemen. De medicatie is namelijk veel effectiever wanneer de patiënt al een aantal weken voor de start van het hooikoortsseizoen met het innemen van medicijnen begint.

 

 

 

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter