Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

9 april 2013

Achterstand van natuur een week verder opgelopen

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 7 april 2013

De ontwikkeling van planten is door de kou in de afgelopen weken verder vertraagd. De natuur ligt nu gemiddeld drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen twaalf jaar. In vergelijking met de gemiddelde ontwikkeling vijftig jaar geleden ligt 2013 een week achter op schema. Door de late start zullen hooikoortspatiënten pas rond 19 april last gaan krijgen van berkenpollen en vanaf 9 mei van graspollen.

thumbnail_Bosanemoon_Arnold_vanVliet_IMG_5890vkBosanemoon (foto: Arnold van Vliet)

De afgelopen weken kwamen op Natuurkalender.nl vooral de eerste bloeiwaarnemingen van speenkruid, klein hoefblad, bosanemoon en forsythia binnen. De afgelopen jaren kregen we deze waarnemingen meestal al eind februari en begin maart binnen en hadden we begin april eerste bloeiwaarnemingen van pinksterbloem, fluitenkruid, akkerhoornbloem, dotterbloem maar ook bladontplooiing van de witte paardenkastanjes en de eerste eiken. We liggen dus zo'n drie weken achter op de gemiddelde ontwikkeling van de natuur in de afgelopen twaalf jaar. Sinds De Natuurkalender van start ging in 2001 hadden we niet eerder zo'n koud begin van het jaar. In vergelijking met de gemiddelde ontwikkeling van de natuur in de jaren 1940 tot en met 1968 liggen we echter maar een week achter op schema. In die periode waren er diverse jaren die een koudere start kenden, al waren de laatste twee weken van maart nog nooit zo koud als in 2013.

Berken rond 19 april pas in bloei

Verwachting van de start van het berkenpollenseizoen in Nederland (roze is begin van seizoen en rood is hoofdseizoen). Verwachting gemaakt op 6 april 2013 (bron: Allergieradar.nl)Er lijkt nu toch echt een einde te komen aan de temperaturen die ver onder de normaal liggen, maar echte warmte zit nog niet in de voorspelling en het zal nog wel even duren voordat Nederland echt groen gaat worden. Het duurt bijvoorbeeld nog wel zo'n twee weken voordat de berken in blad gaan komen. Dat is ook het moment waarop ze in bloei gaan komen en hun pollen verspreiden. De afgelopen week namen diverse media in ons land een bericht uit Duitsland over dat aankomende week een pollenexplosie plaats zou kunnen vinden omdat berken en grassen bij de verwachte hogere temperaturen op grote schaal in bloei zouden komen. De berken zijn echter nog niet zo ver. De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat rond 19 april in het zuiden van het land het berkenpollenseizoen begint. In het noorden van het land is dat pas tien dagen later. Hiermee is de vertraging van de berk gelijk met die van de andere plantensoorten.

thumbnail_verwachting_start_berkenpollenVerwachting van de start van het berkenpollenseizoen in Nederland (roze is begin van seizoen en rood is hoofdseizoen). Verwachting gemaakt op 6 april 2013 (bron: Allergieradar.nl)

Het graspollenseizoen begint volgens de Pollenplanner dit jaar pas rond 9 mei in het zuidoosten van het land. In het uiterste noorden is dat pas 25 mei. Bij de grasgroei speelt ook de droogte nog een rol van betekenis. Het is momenteel extreem droog en het effect is goed te zien aan het geelbruine gras. Op basis van historische gegevens over de eerste grassnede in relatie met de temperatuur verwachten we dat boeren gemiddeld pas rond eind mei of begin juni de weilanden voor het eerst zullen maaien.

 

 

 

Tekst en foto: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter