Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Pollentellingen

 

Pollenvanger - klik voor vergroting

Op het dak van de 6de verdieping van het LUMC staat een pollenvanger. Onder in dit apparaat bevindt zich een pomp die lucht aan zuigt via een kleine instroomopening (zie pijl).

 

De partikeltjes die in de lucht zitten botsen tegen een trommel waarop een cellulose strip met een laagje vaseline is bevestigd. De pollen uit de lucht blijven in de vaseline plakken. De trommel draait in zeven dagen van week voor de instroomopening rond zodanig dat er zich steeds een nieuw gedeelte voor de uitstroomopening bevindt.

 

Eenmaal per week wordt de trommel verwisseld en wordt de rol meegenomen naar het laboratorium. Daar wordt de strip van de rol gehaald en op een liniaal gelegd en in 7 gelijke stukjes verdeeld.

 

Deze stukjes worden in een kleurstof gelegd en vervolgens worden er microscopische preparaten van gemaakt. Zo krijgen we zeven preparaten voor zeven dagen van de voorgaande week.

 

Vervolgens wordt een bepaald oppervlak van dit microscopische preparaat onder de microscoop bestudeerd en alle pollen die daarin voorkomen worden geteld. Daarbij wordt het aantal pollen per m3 in de afgelopen 24 uur verkregen. Deze aantallen worden die wekelijks wordt gepubliceerd in een tabel op http://www.lumc.nl/pollentelling/ 

Pollenvanger op dak van het LUMC te Leiden. De pijl geeft de plaats aan waar lucht wordt ingezogen.

 

Trommel - klik voor vergroting

Trommel van de pollenvanger waarop een cellulose strip met een laagje vaseline is bevestigd.

 

Strip verdelen - klik voor vergroting

Verdelen van de strip in zeven gelijke stukjes.

 

Preparaten - klik voor vergroting

Preparaten voor microscopisch onderzoek.

 

Microscopische opname - klik voor vergroting

Microscopische opname van het pollenpreparaat. De rode pijl wijst naar een graspollenkorrel en de blauwe pijlen naar pollekorrels van de brandnetel.

 

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter