Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Hooikoorts veroorzakende pollen

In de pollentellingen die door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond worden uitgevoerd, wordt pollen van in totaal 42 verschillende plantsoorten of plantfamilies aangetroffen. Maar een beperkt aantal hiervan is relevant voor hooikoortspatiënten. Er zijn drie groepen van planten die allergeen stuifmeel kunnen produceren: bomen, grassen en kruiden.

 

Bomen

Van de boompollen is het pollen van de berk de belangrijkste veroorzaker van allergie, maar ook het pollen van de els en de hazelaar is allergeen (zie foto's). Het boompollen verschijnt in het voorjaar. De hazelaar en de els kunnen in december of januari al in bloei komen, waardoor deze pollen al zeer vroeg in het jaar in de lucht kunnen verschijnen. Wanneer deze bomen zijn uitgebloeid (eind maart), gaan vervolgens de berkenbomen bloeien (april). In de pollenkalenders is te zien wanneer deze bomen in bloei kunnen staan. Deze figuren zijn verkregen na een berekening van de daggemiddelden van de tellingen van de afgelopen 10 jaar.

 

hazelaar  - klik voor vergroting Hazelaar zwarte els - klik voor vergroting Els berk  - klik voor vergroting Berk
   
  pollenkalender hazelaar Pollenkalender voor Hazelaar (klik voor vergroting)  pollenkalender els Pollenkalender voor Els (klik voor vergroting)

pollenkalender berk Pollenkalender voor Berk (klik voor vergroting)

 

 

 

 

Grassen

Het pollen van gras is het belangrijkste allergene pollen in Nederland. Er zijn ruim 150 soorten gras in Nederland. Engels raaigras (Lolium perenne) is het meest voorkomende gras in Nederland. Andere soorten veelvoorkomende soorten zijn bijvoorbeeld kropaar (Dactylis glomerata), grote vossenstaart (Alopecurus pratensis) en timoteegras (Phleum pratense).
Omdat er zoveel soorten grassen zijn die na elkaar in bloei komen duurt de periode waarin graspollen in de lucht zijn relatief lang. Het eerste graspollen verschijnt begin mei. In juni, als er veel verschillende soorten grassen tegelijk bloeien, kunnen er zeer veel pollen in de lucht voorkomen.

 

Bekijk hier een filmpje over grassen

 

gras in bloei - klik voor vergroting gras in bloei

 

gras in bloei - klik voor vergroting gras in bloei

 

pollenkalender_gras Pollenkalender voor Gras (klik voor vergroting)

 


  

 

Kruiden

Er zijn maar enkele kruiden die hooikoortsklachten kunnen veroorzaken zoals bijvoet (Artemisia vulgaris), zuring (Rumex, diverse soorten) weegbree (Plantago, diverse soorten) en Ambrosia (Ambrosia, diverse soorten). Deze kruiden bloeien in de zomer of het najaar.

 

Bekijk hier filmpjes over Zuring en Weegbree

 

bijvoet - klik voor vergroting Bloemen bijvoet (Foto: Paul Busselen) weegbree - klik voor vergroting Bloem smalle weegbree (Foto: Paul Busselen) ridderzuring - klik voor vergroting Bloemen van de ridderzuring (Foto: Paul Busselen)


 

 

pollenkalender bijvoet - klik voor vergroting pollenkalender voor bijvoet (klik voor vergroting) pollenkalender weegbree - klik voor vergroting pollenkalender voor weegbree (klik voor vergroting) pollenkalender zuring - klik voor vergroting pollenkalender voor zuring (klik voor vergroting)
   

 

Een aantal van deze planten kunnen zeer grote hoeveelheden stuifmeel produceren. De concentratie van berkenpollen in de atmosfeer kan bijvoorbeeld oplopen tot meer dan 2.000 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht.

 

De mate waarin de pollen hooikoortsklachten veroorzaken is ook afhankelijk van de soort. Het pollen van gras en ambrosia is zeer sterk allergeen, het pollen van berk en bijvoet is sterk allergeen en het pollen van els, hazelaar, zuring en weegbree is matig allergeen.. Het is echter nog onduidelijk bij welke concentratie er precies klachten ontstaan en bij hoeveel mensen. Dit is één van de onderzoeksdoelen van AllergieRadar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter