Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Dagelijkse hooikoortsverwachting

Naast de pollenplanner geeft AllergieRadar in het graspollenseizoen ook de dagelijkse hooikoortsverwachting van het LUMC voor de volgende dag. Deze verwachting geeft de te verwachte weersituatie voor patiënten met een graspollenallergie aan. Dit wordt weergegeven in termen als gunstig, niet zo gunstig of ongunstig. De verwachting wordt naast deze website ook gepubliceerd op teletekst pagina 709 en uitgezonden via Radio 1 na het nieuws van 16.30 en17.30u. De hooikoortsverwachting is geldig voor heel Nederland.

 

Hoe wordt de hooikoortsverwachting gemaakt?

 

Allergie voor graspollen is de meest voorkomende pollenallergie in Nederland. Voor patiënten met deze vorm van allergie is 30 jaar geleden in het LUMC een hooikoortsverwachting ontwikkeld. Voor het ontwikkelen van deze verwachting hielden patiënten met een graspollenallergie in een dagboekje dagelijks hun hooikoortssymptomen bij. Bovendien werden dagelijks de graspollen in de buitenlucht rond het LUMC geteld. Vervolgens werd de invloed van het weer op het pollen in de lucht en de symptomen van patiënten bestudeerd. Het bleek dat op zonnige, droge dagen het aantal pollen in de lucht hoog was en daarmee ook de klachten toenamen. Echter gedurende het pollenseizoen bleek de relatie tussen pollen en klachten niet in elke periode hetzelfde te zijn. Na uitgebreide studie is een model ontwikkeld (Spieksma, 1980). Dit model wordt nog steeds gebruikt om de dagelijkse hooikoortsverwachting op te stellen.

 

Om de hooikoortsverwachting te kunnen opstellen maakt LUMC gebruik van de weersverwachting voor de volgende dag. Vooral de mate van zonneschijn of bewolking, de neerslag en de temperatuur zijn daarbij erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk hoever de bloeiperiode van de grassen is gevorderd. Als we deze gegevens voor de volgende dag weten, kunnen we in een tabel aflezen wat de te verwachten situatie voor hooikoortspatiënten voor de volgende dag is.

 

Referentie:
Spieksma FT. (1980) Daily hay fever forecast in the Netherlands. Radio broadcasting of the expected influence of the weather or subjective complaints of hay fever sufferers. Allergy 35: 593-603

 

Onzekerheden in de verwachting

 

Verschillende factoren kunnen er toe leiden dat de hooikoortsverwachting niet overeenkomt met de werkelijkheid. De hooikoortsverwachting is gebaseerd op de weersverwachting voor de volgende dag. Als deze afwijkt van de werkelijke weersituatie kan de hooikoortsverwachting ook afwijken. Lokaal kunnen patiënten in contact komen met uitzonderlijk hoge concentraties graspollen, bijvoorbeeld langs rijkelijk bloeiende grasbermen. Pollen kunnen in hogere luchtlagen honderden kilometers afleggen. Zo kunnen pollen die elders geproduceerd worden ver daarvandaan terecht komen. Het verwachtingsmodel houdt hier geen rekening mee.

 

Nieuwe ontwikkelingen

 

In het LUMC loopt een onderzoek dat tot doel heeft een meerdaagse hooikoortsverwachting voor graspollenallergie patiënten te ontwikkelen Dit onderzoek is gefinancierd door het Astma Fonds. In het kader van dit onderzoek heeft een groep van ruim tachtig patiënten met een graspollenallergie tijdens de graspollen seizoenen van 2007 en 2008 dagelijks hun symptomen dooorgegeven aan het LUMC via SMS of internet. Hierbij werd een waardevolle database van symptoom scores verkregen die momenteel gebruikt wordt om een model voor een meerdaagse verwachting te ontwikkelen.

 

 

Pollentellingen

 

Pollenvanger - klik voor vergroting

Op het dak van de 6de verdieping van het LUMC staat een pollenvanger. Onder in dit apparaat bevindt zich een pomp die lucht aan zuigt via een kleine instroomopening (zie pijl).

 

De partikeltjes die in de lucht zitten botsen tegen een trommel waarop een cellulose strip met een laagje vaseline is bevestigd. De pollen uit de lucht blijven in de vaseline plakken. De trommel draait in zeven dagen van week voor de instroomopening rond zodanig dat er zich steeds een nieuw gedeelte voor de uitstroomopening bevindt.

 

Eenmaal per week wordt de trommel verwisseld en wordt de rol meegenomen naar het laboratorium. Daar wordt de strip van de rol gehaald en op een liniaal gelegd en in 7 gelijke stukjes verdeeld.

 

Deze stukjes worden in een kleurstof gelegd en vervolgens worden er microscopische preparaten van gemaakt. Zo krijgen we zeven preparaten voor zeven dagen van de voorgaande week.

 

Vervolgens wordt een bepaald oppervlak van dit microscopische preparaat onder de microscoop bestudeerd en alle pollen die daarin voorkomen worden geteld. Daarbij wordt het aantal pollen per m3 in de afgelopen 24 uur verkregen. Deze aantallen worden die wekelijks wordt gepubliceerd in een tabel op www.lumc.nl.

 

Pollenvanger op dak van het LUMC te Leiden. De pijl geeft de plaats aan waar lucht wordt ingezogen.

 

Trommel - klik voor vergroting

Trommel van de pollenvanger waarop een cellulose strip met een laagje vaseline is bevestigd.

 

Strip verdelen - klik voor vergroting

Verdelen van de strip in zeven gelijke stukjes.

 

Preparaten - klik voor vergroting

Preparaten voor microscopisch onderzoek.

 

Microscopische opname - klik voor vergroting

Microscopische opname van het pollenpreparaat. De rode pijl wijst naar een graspollenkorrel en de blauwe pijlen naar pollekorrels van de brandnetel.

 

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter