Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Ontstaan allergie

Bij een allergie reageert het immuunsysteem op het contact met een allergeen. Dit leidt tot de productie van hoge concentraties antilichamen van het type IgE. Dit IgE kan in het bloed van patiënten aangetoond worden.

 

Het IgE kan weer binden op zogenaamde mestcellen, die zich bevinden in de slijmvliezen. Het IgE op de mestcel kan heel specifiek het allergeen herkennen en als er binding van het allergeen optreedt, is dit voor de mestcel een signaal om stoffen zoals histamine uit te stoten (zie afbeelding).

 

Dit histamine veroorzaakt de symptomen die optreden bij pollenallergie, zoals bijvoorbeeld niezen, kriebelende neus, loopneus, verstopte neus, tranende of jeukende ogen.

mestcel

 


Schematische weergave van de reactie van een pollenallergeen met de mestcel.

 

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter