Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Behandeling

Allergie kan op verschillende manieren worden behandeld. Je kunt proberen stoffen waar je allergisch voor bent, zogenaamde allergenen, te vermijden. Als dit niet kan of onvoldoende resultaat biedt dan kan je huisarts indien nodig medicijnen of een immunotherapie voorschrijven.

Vermijden van allergenen

Bij een allergie voor huisdieren of voor huisstofmijt kun je proberen het allergeen te vermijden (bijvoorbeeld afstand doen van het huisdier, slaapkamer stofvrij houden). Het vermijden van contact met pollen is lastig maar kan verminderd worden door de volgende maatregelen. Volg de hooikoortsverwachting en pas uw buitenactiviteiten indien mogelijk daarop aan. Kies bijvoorbeeld op ongunstige dagen voor een strandwandeling want langs het strand bevat de lucht weinig pollen. De ogen kunnen beschermt worden door het dragen van een zonnebril. Vermijd het wrijven in de ogen. Gewassen kleding kunt u het beste binnen laten drogen, zodat ze pollenvrij blijven. Daarnaast kunt u de klachten verlichten met behulp van medicijnen.

Behandeling met medicijnen

Tegenwoordig zijn er goede medicijnen voorhanden die allergie helpen bestrijden. Heb je allergie of het vermoeden dat er een allergie in het spel is, ga dan langs bij de huisarts. Deze kan door middel van een test vaststellen of het daadwerkelijk om een allergie gaat en, zo ja, welke behandeling het beste is. Afhankelijk van de aard, ernst en duur van uw klachten kan de arts verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Sommigen hebben een beschermende werking en moeten continu worden gebruikt. Anderen gebruik je alleen als je klachten hebt.

Meer

Hooikoorts? Dit helpt!

Hooikoorts en pollen, hoe zit dat?

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

Bij droog weer kunnen graspollen hooikoortsklachten veroorzaken. Op www.lumc.nl/hooikoortsverwachting wordt een vijfdaagse verwachting voor mensen met een graspollenallergie getoond.

 


Volg ons op Twitter