Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Meer over medicijnen

Bij het gebruik van medicijnen is het belangrijk dat ze correct worden gebruikt. Dat wil zeggen nauwkeurig volgens het voorschrijven van de arts. Wanneer u te weinig gebruikt van een geneesmiddel (onderdosering), kan het zijn dat het niet of onvoldoende werkt of de klachten kunnen weer terugkomen. Wanneer u te veel gebruikt van een geneesmiddel (overdosering), kan dat leiden tot ongewenste bijwerkingen. Gebruik dus nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid.
Kortom, gebruik medicijnen volgens voorschrijven van de arts, wijzig of stop niet zelfstandig de behandeling. 

 

 

topAntihistaminica

Antihistaminica worden voorgeschreven om de symptomen van de allergie te bestrijden, door de werking van histamine tegen te gaan. Histamine zorgt met name voor het optreden van jeuk, niezen, loopneus, branderige ogen en benauwdheid. Deze middelen worden o.a. voorgeschreven bij hooikoorts, allergische rhinitis, netelroos/urticaria, voedselallergie, eczeem en allergisch astma. Er zijn verschillende soorten anti-histaminica en zijn onder te verdelen in niet-sederende (niet slaperig makend) anti-histaminica en sederende anti-histaminica (slaperig makend).

Deze middelen kunnen voor zowel kortere als langere duur worden voorgeschreven. Wanneer en hoe lang u dit middel dient te gebruiken is afhankelijk van het type allergie en de ziektegeschiedenis.

 

topCorticosteroïden

Corticosteroïden zijn een chemisch variant van het bijnierschorshormoon dat deel uitmaakt van de natuurlijke afweer en hebben een ontstekingsremmend effect.

Corticosteroiden toegediend via de neus werken tegen ontstekingen die in de neus kunnen optreden bij allergieën (rhinitis) en zijn daardoor werkzaam tegen alle symptomen van allergische rhinitis zoals een verstopte neus, een loopneus, niezen en/of jeuk in de neus. Na één tot enkele dagen begint het middel te werken. Voor optimale werking moeten deze neussprays minimaal een aantal weken worden gebruikt, ook wanneer de klachten tussentijds verminderen. Deze neussprays kunnen langere tijd achter elkaar worden gebruikt, soms kunnen corticosteroïden het neusslijmvlies kwetsbaar maken, waardoor het gemakkelijk gaat bloeden. Als u dan een paar dagen stopt, kan het slijmvlies zich herstellen. Daarna kunt u het middel gerust weer gebruiken.

 

 

topCromoglicaten

Cromoglicaten remmen de afgifte van stoffen die de allergie kunnen veroorzaken. Deze middelen werken om de allergieklachten te voorkomen en werken minder goed wanneer u al klachten heeft. Cromoglicaten moeten minstens 4 keer per dag worden gebruikt en werken pas goed na enkele weken. Cromoglicaten werken minder krachtig dan corticosteroïden.

 

 

topXylometazoline

Deze neusspray doet het neusslijmvlies slinken. Het vermindert tijdelijk de zwelling van het slijmvlies, het vergemakkelijkt de afvoer van vastzittend slijm. Bij langer gebruik (meer dan 5 dagen) of te hoge dosering kunnen de klachten zelfs verergeren, de neus raakt steeds sneller weer verstopt. Aangeraden wordt neussprays met xylometazoline niet langer dan 1 week te gebruiken.

 

topImmuuntherapie

Deze vorm van therapie is gericht op de veroorzaker van de allergie. Met behulp van immuuntherapie worden zeer kleine hoeveelheden van het specifieke allergeen toegediend. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om antistoffen te produceren die de allergenen kunnen remmen of neutraliseren. Deze vorm van therapie moet altijd voorzichtig worden toegepast, omdat een te snelle blootstelling aan een hoge dosis van het allergeen juist een ernstige allergische reactie kan veroorzaken.

De meest bekende methode bestaat al enkele decennia en hierbij wordt een toenemende hoeveelheid allergeen onderhuids geïnjecteerd. Deze behandeling kan enkele jaren duren en heeft als doel de allergie definitief te bestrijden. Deze vorm van therapie wordt met name toegepast bij ernstige vormen van allergie zoals bijvoorbeeld bij allergieën voor wespen- en bijensteken. Gedurende de laatste jaren zijn er ook therapieën bijgekomen waarbij het allergeen in tabletvorm via de mond kan worden toegediend. Deze vorm van orale immuuntherapie wordt voornamelijk ingezet bij graspollenallergieën.

 

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter