Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

Allergiesymptomen

Een allergie voor stoffen als pollen, huisstofmijt en huidschilfers van dieren, kan, onder andere, de volgende klachten veroorzaken:

 

  • niezen
  • loopneus/snotteren
  • verstopte neus
  • jeuk in ogen of neus
  • jeuk aan gehemelte of oren 
  • tranende ogen

 

Deze klachten ontstaan vaak direct na het contact met de stoffen die de allergie veroorzaken. Dit wordt ook wel de vroege reactiefase genoemd.


De klachten verdwijnen vaak weer. Pas een aantal uren later treedt misschien opnieuw verstopping van de neus op. Dit is de late reactiefase, die niet altijd in verband wordt gebracht met allergie. De verstopte neus die 's nachts ontstaat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het fietstochtje 's middags.

 

Uw huisarts kan beoordelen of je last hebt van een allergie. Door middel van een test kan je huisarts ook (laten) vaststellen welke vorm van allergie je hebt en welke maatregelen je kunt nemen.

 

De ernst en duur van allergieklachten kunnen variëren. In milde vorm zijn de klachten vaak vooral lastig. Ze kunnen echter ook zo ernstig zijn dat ze slaapstoornissen veroorzaken of de prestaties op school of het werk beïnvloeden.


Allergieklachten kunnen gedurende het gehele jaar voorkomen (bij een allergie voor huisstofmijt of huidschilfers van dieren) of alleen in een bepaalde periode (bij een pollenallergie, ook wel 'hooikoorts' genoemd).

 

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter